Spring naar de content

HOE IS HET MET Frits Bom

Programmamaker Frits Bom (1944) was lang het gezicht van de consumentenprogramma's van de VARA. In 1978 trok hij verrassend genoeg zijn eigen functie als Ombudsman in twijfel. Het programma wekte volgens hem namelijk de suggestie dat het niet alleen zaken signaleerde, maar ook oploste. "Deze suggestie is lijnrecht in strijd met hetgeen deze raadsman voor die burgers kan doen," aldus Bom in de Haagse Post van oktober dat jaar. Hij pleitte daarmee binnen de al heikele situatie bij de VARA min of meer voor zijn eigen opdoeking.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Het programma bleef echter bestaan en Bom presenteerde het tot 1984 om vervolgens verder te gaan met De Konsumentenman. Na een conflict met Marcel van Dam, die toen VARA-voorzitter was, vertrok hij in 1989. Bij RTL 4 kon hij verder gaan met zijn programma De Vakantieman ('gezellig hè?'). Ook al was het programma zeer populair onder oudere kijkers, toch haalde RTL 4 het na zeven jaar van de buis, omdat de omroep een jonger publiek wilde aanspreken. Bom vervolgde zijn televisiecarrière bij TV Gelderland met het wekelijkse programma De Televisieman.

In 2004 was Bom nog in opspraak omdat hij zich had geleend voor een reclamespotje voor financieringen. Zijn rol als De Leningman zou gezien zijn verleden misleidend zijn en leverde hem een 'Loden Leeuw' op: de televisieprijs voor de irritantste reclamespot. Ook dit jaar nog verscheen Bom op de Nederlandse beeldbuis. In de Dik Voormekaar Show deed hij voor André van Duin verslag van de escapades van Twan de Stuntman.