Middelvinger

import vooraf 21 aug 2009 Leven

PVV-voorman Geert Wilders is ze weer allemaal te slim af. Hoewel zijn partij bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in maar liefst 92 Nederlandse gemeenten als de grootste uit de bus kwam, doet hij op 3 maart 2010 alleen in Almere en Den Haag mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Zelfs de vervroegde gemeenteraadsverkiezingen in zijn eigen Venlo, in november, laat Wilders achteloos lopen.

GroenLinks’ Femke Halsema en de Rotterdamse PvdA’er Peter van Heemst wisten afgelopen weekend niet hoe snel ze Wilders’ zet moesten veroordelen. Ze zetten hem neer als een lafbek, een man die zijn verantwoordelijkheid niet neemt, die zijn kiezers in de steek laat, een anti-democraat die niet in staat is capabele mensen op kandidatenlijsten te krijgen en zo voort, en zo verder. Wilders zal het voorspelbare geneuzel allemaal worst wezen – het grootste deel van zijn stemmen gaat hij toch juist halen bij mensen die genoeg hebben van partijen die (om maar een willekeurig voorbeeld of twee te noemen) commissaris van de koningin Harry Borghouts (GroenLinks) de hand boven het hoofd houden of de Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen (PvdA) 130.000 kranten laten vernietigen als daarin een stuk staat dat meneer niet zint.

Wilders heeft gelegenheidsargumenten uit de kast getrokken om de gemeenteraadsverkiezingen links te kunnen laten liggen. Bij zijn eigen achterban komt hij daar mee weg, omdat ook die het veel belangrijker vindt dat hij bij de Tweede Kamerverkiezingen piekt dan bij de gemeenteraadsverkiezingen. De verwijzing naar de bende in de LPF, die in de haast om her en der zetels te vullen de grootste nitwitten de ruimte gaf, is voor Wilders-sympathisanten voldoende om met alle begrip op zijn beslissing te reageren.

Waarmee de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 nu al uniek zijn. Het worden namelijk de eerste sinds decennia die echt níets zeggen over de politieke verhoudingen in het land. Het worden strikt lokale feestjes. Wilders kan al zijn power richten op Almere en Den Haag, waar hij bij de Europese verkiezingen met 27,1 en 19,9 procent al de grootste werd. Hij gaat niet met hagel, maar met scherp schieten. Ondertussen kunnen ware democraten alleen maar hopen dat er niet ergens in dit land een nieuwe Volkert of Mohammed rondloopt die zich laat inspireren door de Amsterdamse stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik (PvdA), die vorige week één-op-één de vergelijking tussen Wilders en Hitler trok. En daar – uiteraard – mee weg komt..


Jan Dijkgraaf (j.dijkgraaf@hpdetijd.nl)

Reageer op artikel:
Middelvinger
Sluiten