Spring naar de content

Margriet, forever!

Het VPRO-programma Zomergasten beleeft komende zondag zijn laatste aflevering, en wij zijn benieuwd hoe presentatrice Margriet van der Linden het er vanaf gaat brengen. Onze voorspelling: het wordt een wéreldavond.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frans van Deijl

Dankzij Margriet, dankzij Jaap van Zweden, de gast. In dit gokje zit een hele discussie vervat over de vraag of de afgelopen vijf afleveringen van Zomergasten zo zijn tegengevallen door de matige interviewtechniek van Van der Linden, of dat het misschien toch aan de gasten lag.

Bleef de ophef de eerste afleveringen nog beperkt tot de koffieautomaat, sinds actrice Carice van Houten onvoldoende tot haar recht gekomen zou zijn, is Margriet onderwerp van nationale discussie. Oud-Vara-presentatrice Hanneke Groenteman zette de toon met een knalharde uithaal naar Margriet die in haar ogen de uitzending om zeep hielp. Was Hanneke Groenteman in haar tijd eigenlijk een goede interviewer? Het was er altijd gezéllig, op zondagmiddag met dat kunstprogramma van haar, en dat leverde ‘mooie televisie’ op. Maar was het ook goed? Of is Hanneke met een geraffineerde campagne bezig om haar eigen Gijs, god verhoede het, naar Zomergasten 2010 te parachuteren? 

Afgelopen zondag was Alexander Pechtold te gast, en ook die kwam niet helemaal uit de verf. De avond bleef te vlak, te keurig en te beheerst, schreef de Volkskrant hedenochtend, en opnieuw kreeg Margriet ervan langs. “Ze houdt te klinisch vast aan het lijstje fragmenten, en waar ze persoonlijk tracht te worden, ontbreekt kennelijk de chemie voor de gast om de handschoen te pakken.”

Welnu, het ligt misschien aan Margriet, maar het ligt nog veel meer aan de gasten. Geïnterviewd worden, is ook een talent, zei de vermaarde meesterinterviewer Ischa Meijer al. Viktor en Rolf, Trudy Dehue, Carice van Houten en Alexander Pechtold, het zijn stuk voor stuk mensen geweest die slecht kunnen praten dan wel weinig te melden hebben (V en R), die te genuanceerd en te wetenschappelijk zijn om de aandacht lang vast te houden (Dehue), die gewoon niks wezenlijks te melden hebben (Van Houten) of die te link zijn om het achterste van hun tong te laten zien (Pechtold). We zullen straks bij Jaap van Zweden zien dat het anders kan: de dirigent en voormalige violist is welbespraakt, humoristisch, durft hardop te denken en gevoelens te tonen. Van Zweden kortom lijkt mij naturel, is geen aansteller die van allerlei media-adviseurs heeft geleerd om poses aan te nemen.

Interviewen is niet zo moeilijk. Je hoeft alleen maar zeer geïnteresseerd te zijn in de ander, vasthoudend en niet bang uitgevallen. Maar die ander moet wel meedoen en zich open durven te stellen, anders trek je aan een dood paard. Wellicht dat die vrees Margriet parten heeft gespeeld. Dat zij bang was voor gasten die wegdoken voor bepaalde vragen, waardoor stiltes zouden vallen die zij als tamelijk onervaren televisiefiguur niet adequaat zou weten op te vangen.

Ik vraag me intussen af of de redactie van Zomergasten haar werk goed gedaan heeft. Heeft men de gasten voldoende duidelijk weten te maken wat van hen werd verwacht? Een slimme redacteur had in het voorgesprek tegen Pechtold kunnen zeggen: “U krijgt drie uur televisie, gratis, maar wij willen maandagochtend wel een 101’tje op Teletekst, een stevige uitspraak of een nieuw plannetje, maakt niet uit.” Insteken heet dat, en in de Haagse journalistiek een doodnormale zaak. En Carice van Houten, waarom ben je zelf niet doorgegaan over die verbroken relatie van je, die iedereen ineens zo belangwekkend vindt? Misschien was Margriet net effe te fatsoenlijk om door te vragen, maar als jij er zelf over was doorgegaan, dan had Margriet dat heus niet afgekapt.

Vanaf volgende week runt Margriet van der Linden weer fulltime het maandblad Opzij, maar hopelijk zien we haar terug op het scherm. Want wij vonden haar wél ruim voldoende scoren, en daarbij oogde zij als een stoere, mooie vrouw. Jaap van Zweden zal het merken.