Spring naar de content

De slappe arm der wet

De Nederlandse recherche lost veel te weinig misdrijven op. Hoofdoorzaken: een gebrek aan personeel, motivatie en ‘pk’s tussen de oren’. Fraudeert uw personeel? Dank voor de aangifte, maar levert u zelf het bewijs even aan?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Pas als kleine wietteler maar op voor de Brabantse recherche. Die zit er namelijk bovenop. Voor je het weet ben je je uitkering en huurwoning kwijt, en blijf je zitten met een fikse schuld bij de Belastingdienst. It’s all in the game, zou je zeggen. Maar de grote jongens achter de schermen, de mensen die de vette winsten opstrijken, blijven buiten schot.

Dit stelde een Brabantse rechercheur onlangs in een onderzoeksrapport. Hij sprak van ‘symptoombestrijding’. De hoofdofficier van justitie in Den Bosch bevestigde dat de georganiseerde misdaad niet nachtenlang wakker ligt van het oprollen van een paar ‘locaties’. Zo’n bende begint elders gewoon opnieuw. Tja, zei de offi cier verontschuldigend, er is helaas onvoldoende capaciteit om de georganiseerde misdaad écht aan te pakken.

Het is zomaar een verhaal uit de actualiteit. Klachten over de recherche zijn er al jaren – vooral van de insiders zelf. Over een tekort aan mankracht, over een gebrek aan expertise, over falende computersystemen, over bureaucratie, enzovoorts.

Het gehele artikel staat in de HP/De Tijd van deze week.

Onderwerpen