Spring naar de content

Nederland: Laura mag niet weg

Mag de dertienjarige Laura Dekker nu wel of niet de oceaan op voor een wereldreis? Op internetpolls zijn Nederlanders negatief. Maar niet overal.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Mark Traa

‘Zelfklikpolls’ op internetsites geven geen betrouwbaar beeld van de stemming onder de gehele bevolking, dat zeggen we er meteen even bij. Maar wie de uitslagen tussen de achterban van bepaalde websites vergelijkt, ziet toch aardige verschillen. De aanstaande wel/niet-reis van Laura Dekker leidt in elk geval tot ongekend veel discussie, en er waren de afgelopen dagen maar weinig mediasites die géén poll rond het meisje organiseerden.

Wat valt op? De tendens is negatief: in de meeste enquêtes (we noemen alleen die met veel deelnemers) mag Laura niet uitvaren. Neem bijvoorbeeld de poll van Trouw: 82% van de 3369 stemmers vindt dat ze moet blijven. Zo’n groot nee-kamp zien we ook bij het Reformatorisch Dagblad: 81% wil Laura aan wal houden. 71% van de stemmers van De Stentor wil dat ook, evenals 59% bij het Leidsch Dagblad. Een vergelijkbare verdeling zien we overigens bij de bezoekers van de HP/De Tijd-website.

Maar elders is het beel anders. Neem de website van De Volkskrant: daar vindt 52% dat Laura gerust weg mag. Exact de helft van de stemmers op de site van het Humanistisch Verbond, dat zelfbeschikking hoog in het vaandel heeft, vindt dat ook. Op de website van het NCRV-radioprogramma Stand.nl vindt 40% dat de reis mag doorgaan. De meest extreme score in het voordeel van het meisje vinden we op de website van RTV Oost: 86% van de stemmers vindt dat Laura weg mag. Het kan niet worden verklaard door een vertekening wegens een laag aantal deelnemers: 1788 mensen brachten hun stem uit.

En dan de leeftijdgenoten van Laura. Wat vinden die? Zeven op de tien stemmers op de website van het Jeugdjournaal wil haar aan de wal houden, evenveel als op de site Scholieren.com.

De rechter in Utrecht doet vrijdag uitspraak.

Onderwerpen