Spring naar de content

Kandidaat-hoofdredacteur Volkskrant meldt zich

Zijn ambitie borrelt al jaren, en nu probeert hij spijkers met koppen te slaan. Wordt Philippe Remarque de nieuwe hoofdredacteur van de Volkskrant? De huidige VS-correspondent was vorige week op een heuse ‘verkiezingstoernee’ in Amsterdam.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Boudewijn Geels

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Remarque, die getrouwd is met columniste Sylvia Witteman, heeft gesprekken gevoerd met chefs en prominente auteurs van de krant. “Hij wil graag,” zegt Volkskrant-redacteur Willem Beusekamp in het vakblad De Journalist.
Pieter Broertjes zwaait al anderhalf decennium de scepter bij de Volkskrant. Veel redacteuren vinden het hoog tijd dat hij plaats maakt. Zelf heeft hij daar nog geen oren naar, heeft hij de laatste tijd meerdere keren gezegd. Remarque is het wachten beu. Nu de krant van eigenaar verwisselt – Christian van Thillo van de Vlaamse Persgroep wordt de baas – acht hij de tijd kennelijk rijp om stevig voor zichzelf te lobbyen.
De voorzitter van de Volkskrant-redactieraad, Michael Persson, stelt zich in De Journalist enigszins terughoudend op. “Remarque is een fantastische collega en auteur, maar dat maakt hem niet per se geschikt als leider.”
Een waarheid als een koe. Een van Remarques voorgangers als VS-correspondent, Oscar Garschagen, was namelijk ook zo’n fijne collega en auteur. Dientengevolge mocht hij hoofdredacteur worden van Vrij Nederland en daarna van het Algemeen Dagblad. Het werd geen succes. “Garschagen was een goeie journalist, maar een bar slechte manager,” zei een AD’er onlangs in HP/De Tijd.
Remarque staat ter redactie bekend als uitermate ambitieus. Toen Broertjes hem in 2007 benoemde tot VS-correspondent, werd bij de koffieautomaten gefluisterd dat de hoofdredacteur dat ook deed om van het gezaag aan zijn stoelpoten af te zijn. Remarque was destijds parlementair redacteur en voorzitter van de redactieraad.

Onderwerpen