Spring naar de content

VN-rapporteur: ‘Doe wat aan Geert Wilders!’

Asma Jahangir, de Pakistaanse VN-rapporteur voor religieuze onverdraagzaamheid en internationaal gelauwerd pleitbezorger voor de mensenrechten, geeft Nederlandse politici het dringende advies doortastend te handelen tegen Geert Wilders. In Wordt Vervolgd, het maandblad van Amnesty International dat [[popup file="2009-08/afbeelding_19_copy2.png" description="morgen" align="left" ]] verschijnt, roept ze Nederlandse politici op niet stil te zitten: “Doe er wat aan, laat zien dat je ertegen bent opgewassen.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Niek Stolker

"Wanneer een minderheid, zoals de moslims in uw land, onder druk komt te staan, dan zijn er wel degelijk verzachtende omstandigheden aan te voeren om uitlatingen die tot haat tegen die groep aanzetten van hogerhand te verbieden. In dit geval gaat de bescherming van hún rechten voor," zegt Jahangir in een door voormalig Wordt Vervolgd-hoofdredacteur Willem Offenberg geschreven reportage over de sharia in Pakistan.

Uit het artikel:
Ongeduldig luistert ze als ik haar drie opties voorleg waarover Nederland spreekt om de zegetocht van Geert Wilders (33 zetels in 2010?) te stuiten: 1. Voortzetting van de huidige concessiepolitiek waarbij eigen principes van de regeringspartijen onvermijdelijk sneuvelen; 2. Een boycot van Wilders en zijn partij naar voorbeeld van het cordon sanitaire rond Filip de Winter dat in België enig succes had; 3. Wilders en zijn one-issuepartij zo snel mogelijk opnemen in een volgende regeringscoalitie in de hoop dat hij à la LPF als incompetent politiek leider door de mand valt.
Asma Jahangir hoeft er niet lang over na te denken. ‘Niemand kan dit soort figuren zomaar wegdenken uit het openbare leven. De overige politieke spelers moeten hem onverbiddelijk aan de kaak stellen.’ Dan, licht geïrriteerd en met enige stemverheffing, roept ze Nederlandse politici toe: ‘Doe er wat aan, laat zien dat je ertegen bent opgewassen.’ Naar haar mening is de derde van deze ‘onwelgevallige opties’ nog het effectiefst. ‘Politici worden verondersteld communicatieve vaardigheden aan te leren, ten eerste om zich goed te kunnen verstaan met hun publiek, maar ook om degenen te ontmaskeren die bezig zijn het electoraat te manipuleren.’

Anderhalf jaar geleden veroordeelde VN-topman Ban Ki-moon de film Fitna van Wilders. Hij noemde het knip-en-plakwerkje ‘kwetsend anti-islamitisch’.

Onderwerpen