Spring naar de content

Balkenende en Scheringa-gate in the making

De Partij voor de Dieren ruikt bloed. Marianne Thieme wil weten waarom premier Balkenende zich zo lovend uitliet over de geplaagde DSB-directeur Dirk Scheringa. Want waarom vindt de premier eigenlijk dat Scheringa zo ‘fantastisch’ is?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Tijdens een CDA-verkiezingsbijeenkomst voor de Europese Verkiezingen op 18 mei in het AZ-stadion was Jan Peter Balkenende lovend over Scheringa. “Je bent een voorbeeld voor ons allemaal, je speelt een geweldige rol in de financiële sector, zet je in voor sport en cultuur. Ik vind dat fantastisch. We zijn trots op je,” zei hij tijdens een toespraak.

Pijnlijk, want de Autoriteit Financiële Markten was een paar maanden eerder een onderzoek begonnen naar de kredietverstrekker. En dat onderzoek viel niet goed uit voor DSB: het bedrijf moest voor 120.000 euro aan boetes betalen.

Thieme stelde Kamervragen over de kwestie, maar de premier hield zich op de vlakte. “Mensen die zich maatschappelijk inzetten verdienen daarvoor waardering. Daaraan heb ik uitdrukking gegeven,” schreef hij in antwoord op de Kamervragen. Daar neemt Thieme geen genoegen mee. Gisteren stelde ze opnieuw [[popup file=”2009-08/afbeelding_24_copy1.png” description=”Kamervragen” align=”left” ]]. Dit is geen zaak waar een kabinet over valt, maar pijnlijk is het wel. Helemaal omdat het over een paar dagen nog erg gezellig gaat worden bij DSB. Consumentenclubs kondigden aan volgende week vrijdag negen uur lang te willen gaan protesteren bij Scheringa’s hoofdkantoor in Wognum.