Spring naar de content

Bij Tijs en Andries

Dijkgraaf: Blijboom, wat is mijn band met God?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Blijboom: Je vraagt 'm weleens wat, als je met een hamer op je duim slaat.

Dijkgraaf: Nee, serieus. Ik móet het weten. En snel ook. Anders sta ik binnenkort zwaar voor joker. Kun jij niet wat voor me verzinnen?

Blijboom: Wacht even: ben je nu privé met me aan het praten of... Dit isniet voor Blijboom & Dijkgraaf, die flauwekulpagina in HP/De Tijd?

Dijkgraaf: Strikt zakelijk natuurlijk! Ik weet nog goed dat Dominique Weesie van GeenStijl, pardon, PowNed, er zat. En die ging opeens zitten vertellen over zijn christelijke opvoeding. En dat-ie daar veel aan had gehad en zo. Ik bedoel: de man die via die site van 'm mensen zodanig voor schut zet - vooral onschuldige mensen, zoals die vriendelijke mevrouw van de PvdA - dat ze op z'n minst zelfmoord overwégen. Die man dus. Nou, ik wil dus niet dat ik, als ik er zit, óók in die val trap. Ik wil een geloofwaardig verhaal kunnen afsteken. Dus help me effe.

Blijboom: Als je wáár zit? Ik begrijp totaal niet wat je bedoelt!

Dijkgraaf: Nou, bij Tijs en Andries.

Blijboom: Godskolere, zit je bij Knevel & Van den Brink?

Dijkgraaf: Nou, dat niet. Maar bijna. Vorige week ging het niet door omdat die Fatima Elatik opeens ging roepen dat Geert Wilders eigenlijk zwart haar en een snorretje heeft, dus dat vonden ze interessanter dan mij. Terecht. PvdA'ers die zichzelf voor joker zetten: altijd doen. En deze week gaat het niet door omdat ik tijdens de uitspraak van de zaak van Willem-Alexander en die kindjes van 'm met die rotjeugd op vakantie ben in Ierland. Maar ik vóel aankomen dat ik er een keer kom te zitten. En dan wil ik dus, als Andries De Vraag stelt, die ene die hij altijd stelt, niet met een bek vol tanden zitten. Want ik wil dus niet liegen, zoals die knakker van GeenStijl, pardon, PowNed. En jij verzint ze waar je bij staat, dus ik dacht: kom, ik vraag het Blijboom.


Blijboom: Zeg dat je zoekende bent, dat werkt altijd.

Dijkgraaf: Goeie. De waarheid is trouwens dat ik op de openbare basisschool in Bergambacht een uur per week godsdienst kreeg van ene dominee Oskam, een man in zwart pak, wit overhemd, zwarte stropdas. En die was van een heel zware kerk. Dus daar heb ik niet echt goed opgelet, zeg maar. En ik ben gedoopt. Maar daar weet ik helemaal niks meer van, wegens te jong. Enfin, ik ga het doen. Zeggen dat ik zoekende ben. Over zoekende gesproken: heb jij ook gehoord dat de VARA De Leugen Regeert gaat vervangen door dat vreselijke Vrouw & Paard? Met die Groenteman enzo.

Blijboom: Die giftige wijven zou ik willen toebijten: Gij adderengebroedsels! Hoe kunt gij goede dingen spreken, daar gij boos zijt? Knevel en Van den Brink weten dan wel dat ik citeer uit Mattheüs 12:34. Want ik ben tamelijk bijbelvast, moet ik je zeggen.

Dijkgraaf: Kun jij mij dan ook vertellen waar ik een tekst kan vinden over die Hanneke Groenteman die onze Zomergasten-gastvrouw Margriet van der Linden tot de grond toe afbrandde als interviewer? Terwijl Groenteman nota bene zelf, voor minimaal 290 euro per uur exclusief btw, verantwoordelijk was voor de coaching van de aller-, aller-, allerslechtste interviewer van Nederland: Froukje Jansen. Dat wicht dat De Zomer Draait Door presenteerde, weet je nog?

Blijboom: Ieder die zich verheft zal vernederd worden, maar wie zich vernedert zal verheven worden. (Lucas 18:14)

Dijkgraaf: En jij weet ook wat er op 5 mei 1970 in de 31ste minuut van de eerste helft gebeurde? En wie de stem van Hercules leverde in de Nederlandse versie van de gelijknamige Disney-klassieker? Scary!


Blijboom: Wie zonder zonde is, werpe... Huh, 5 mei 1970? Toen werd er toch helemaal niet gevoetbald? Weet jij als zelfbenoemd Feyenoorder niet dat die Europacupfinale tegen Celtic op 6 mei was? Dat stelt me teleur. Laat me even denken, daar heb ik vast een toepasselijk bijbeltekstje op.

Dijkgraaf: Shit. Jij weet echt alles. Weet je wat?

Blijboom: Nou?

Dijkgraaf: Ik blijf in Ierland, jíj gaat naar Knevel & Van den Brink. Iedereen blij!

Onderwerpen