Spring naar de content

De grote issues

Sywert van Lienden bespreekt de toestand in de polder.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Sinds 1814 opende de Kroon officieel de vergadering der Kamers der Staten-Generaal. Maar sinds de Grondwetswijziging in 1983 is het uitspreken van de Troonrede op Prinsjesdag niet langer de officiële opening van het parlementaire jaar. Uitgezonderd een week of vijftien aan reces is de Tweede Kamer tegenwoordig permanent in zitting. Dat maakt dat volgende week dinsdag al de eerste debatten op de agenda staan. Van het jaarlijkse rapport van de Nationale Ombudsman tot een wetsvoorstel van Martijn van Dam (PvdA), die het eeuwig stilzwijgend verlengen van je Donald Duck-abonnement onmogelijk moet maken - de Kamer is weer druk met zichzelf en de buitenwereld.

Interessanter is om even uit te zoomen en te kijken naar de grote issues van het komende politieke jaar. Op mondiaal niveau zal de huidige economische crisis voortduren. Voor Nederland brengt dat werkloosheid, grote financiële gaten in de overheidsfinanciën en daarmee spanning in het kabinetsbeleid met zich mee. Op Prinsjesdag kúnnen ingrijpende hervormingen en voorgestelde bezuinigingen niet uitblijven, om de grootste claims op de toekomst enigszins te verlichten.

Verder: wat gaat de VVD doen in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen? Schuift ze eindelijk Rutte opzij, laat ze Kamp terugkeren en creëert ze momentum en ruimte op rechts door de afwezigheid van de PVV?

En wat te denken van Pieter van Geel? Mijn gok: de beste man is te kleurloos en laat het CDA te veel in het luchtledige hangen. Helaas kon hij niet commissaris van de koningin in Noord-Brabant worden, maar zijn prachtige fractievoorzitterskamer zal hij waarschijnlijk spoedig verlaten.


Och, en Wouter Bos. Kan hij de strijd met de vakbeweging dit najaar aan, of hij is een ouderwetse 'linkse potverteerder'? Voor een oordeel is het te vroeg, maar 2010 gaat voor hem wel hét jaar van de waarheid worden. Al zal de SP er, godzijdank, weer geen munt uit slaan met een moord en brand schreeuwende Agnes Kant.

Vaststaat dat het een interessant jaar gaat worden. Wisselingen van de wacht, verkiezingen, bezuinigingen en noodzakelijke hervormingen; de polder zal ze niet langer kunnen uitvlakken en móet aan het werk. Het politieke jaar is weer begonnen.

Onderwerpen