Gel, deodorant & hoenderthee

import eetteam 28 aug 2009 Leven

Het klinkt als een cynische dooddoener, maar het is een even troostrijk als waarachtig credo voor de frequente aanschuiver: wie het bezoek aan een restaurant als theaterervaring ondergaat, kan nooit worden teleurgesteld. In het ideale geval ligt het hoogtepunt van het spektakel op het bord en bestaat het uit iets betrekkelijk simpels dat uitmunt in perfectie, of de mate waarin de keuken erin slaagt om te voorspellen waar je bij een volgend gerecht of volgende hap naar zou verlangen en daar dan ook in voorziet. Vaker ligt de attractie eerder in de entourage en is het gebodene daarbij een acceptabele toevoeging. De herinnering bepaalt hoe die verhouding ligt: wie in La Coupole heeft gegeten en daaraan terugdenkt, ziet niet in de eerste plaats een gerecht voor het geestesoog, van een bezoek aan het in een prachtig oud pandje gevestigde Onder de Linden in Aduard is juist de gebakken zwezerik met verse kapucijners het allereerste dat mij te binnen schiet.

Terugrijdend van Leeuwarden naar de Randstad probeer ik op de Afsluitdijk de ervaringen te ordenen van een maaltijd in restaurant De Nieuwe Mulderij. Even snel als er dode muggen op de voorruit van de auto verschijnen, komen de scènes terug. Die van het herentoilet, waar twee flesjes Nivea-deodorant, een flesje parfum van Tommy Hilfiger en een flacon gel van Schwarzkopf paraat stonden. De manier waarop de gastheer bij elke tafel de ene voet voor de andere plaatste eer hij het gerecht aankondigde, te beginnen met het lidwoord: “Het Fries rood-bonte rund…”, de man die een jus d’orange bij de tournedos bestelde, en de boterhammetjes die gesneden waren van een heel bruin uit het poppenhuis.

De Nieuwe Mulderij is gevestigd in schulderachtig pandje, vlak bij het station van Leeuwarden. Behang aan de muur, een zwarte vloer en dito plafond met oversized lampekappen, rood gelakte rotanstoelen aan wit gedekte tafels. Bakken rietstaken in plantenkorrels, op tafel een pipetflesje met olie, later aangevuld met het bovengenoemde speelgoedbrood. Muziek: easy listening met opera-uitschieters. ‘Regionale producten in een internationale kookstijl’ is hier het mission statement. Op de kaart wemelt het dan ook van de houtduiven, wadgarnalen, snoekbaars, Friese droge worst, diklipharder of geheimzinnige derivaten zoals ‘thee van Fries scharrelhoen en Ras el Hanout’.

Na het ‘welkomstbordje’ van pesto, miniboterhammetjes en een zoute stengel is er de amuse van makreelrillette en bonbons van ham en biet. Het voorgerecht (€ 15,75) ligt op een gewelfd rechthoekig bord: een stapeltje filodeeg en runderrookvlees, een parmezaancroquetje en een tartaartje onder een gebakken kwarteleitje. Plus olijvenmousse, geconfijte kerstomaten en nog wat snuisterijen die het rund in een bijrol drukken. Lekkere tartaar overigens. Het hoofdgerecht bestaat uit gebakken filets van diklipharder (€ 25,50), op de kaart gedenomineerd als afkomstig van de ‘HA 11’. Daarnaast tartaar van harder in Friese droge worst met aardappel-mosterdpuree, een tarte tatin van tomaat en rozemarijn met een beurre blanc van citroentijm. Plus biet, paddestoelen en kapucijners. Een buitengewoon gevarieerde combinatie die een matig gerecht oplevert. Dan komt een dessert amuse met een steranijs-lolly die gevat is in een condoom van Sneeker zoethoudertjes (van de fabrikant van Autodrop). Het dessert zelf is een pche-melba-variatie (€ 9) waarin de smaak van perzik ontbreekt doordat het erin verwerkte exemplaar niet rijp was.


De Nieuwe Mulderij heeft een ijverige keuken, maar theatertechnisch gezien is het een avondje stand-up comedy waarvan je thuis geen mop blijkt te kunnen navertellen. RH

De Nieuwe Mulderij, Baljeestraat 19, Leeuwarden. Tel. 058-2134802.

Reageer op artikel:
Gel, deodorant & hoenderthee
Sluiten