Spring naar de content

Meisje loos?

Nederland debatteert al weken over de vraag of Laura Dekker wel of niet solo de wereldzeeën mag gaan bezeilen. Wat velen niet hadden gedacht, is dat de dertienjarige een smurfachtige lengte heeft.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Op de foto in de Volkskrant van afgelopen zaterdag leunt Dekker ontspannen op de voorstag van haar schip. Zo'n uk op zo'n enorme boot; dat kan nooit goed gaan, verluidde het aan menige Hollandse ontbijttafel.

Kenners zagen het echter meteen: er klopt niets van de foto. Dekkers Hurley 800 (lengte 8,30 meter) is weliswaar een maatje groter dan haar vorige schip, de Hurley 700, maar aanzienlijk kleiner dan hij op de foto van Arie Kievit lijkt. En Laura is langer.

"Het beeld is vertekend," bevestigt Kievit desgevraagd. "Ik heb een groothoeklens gebruikt, vandaar. Ik heb ook foto's waarop duidelijk blijkt dat de Guppy eigenlijk maar een klein bootje is."

Toch zou de Hurley de tocht aan moeten kunnen. Maar is Dekker wel deskundig genoeg? De koker aan de achterstag van de Guppy lijkt verdacht veel op een buisreflector. Zo'n ding moet radarsignalen van mammoettankers weerkaatsen. Uit tests - onder meer van de ANWB - is allang gebleken dat dit type reflector waardeloos is.

Dat wordt dus spannend in de mist.

Onderwerpen