Spring naar de content

Troost uit een tube

Zoals junkfood ten tijde van recessies populair is, zo zoekt de budgetwijn- drinker zijn heil in zoetigheid. Troost – want dat is wat ‘zoet’ biedt volgens psychologen – vindt hij dan te over in de supermarkten. Bij de zogeheten ‘diepe dis-counters’ Aldi en Lidl staan de literpakken Möselblümchen- en Liebfraumilch-achtigen hoog opgestapeld. En de verkoop alleen daarvan al zorgt ervoor dat Duitsland hier een toppositie bekleedt in de ranglijst van populairste wijnlanden Met dank aan een gemiddelde prijs per driekwartliterfles van € 1,65 overigens… Maar ook de betere supermarkt heeft de recessie-zoetekauw graag als klant. Veel grootgrutters hebben hun huiswijnliter-collecties uitgebreid met halfzoet rood uit het Franse zuiden. En naar verluidt zijn de verkopen daarvan spectaculair. Producenten van exclusiever zoet klagen ech-ter steen en been. In Australië hebben ze de handen ineen geslagen en zijn ze een plan aan het ontwikkelen om de jaarlijkse krimp van drie procent van hun categorie ‘versterkte wijn’ een halt toe te roepen. Volgens Colin Campbell, maker van een van de bekendste Australische muscats, moet een nieuwe, jongere groep wijndrinkers kennismaken met het wow-effect dat een eerste slok van een ‘sticky’, zoals dit zoet daar wordt genoemd, gegarandeerd veroorzaakt. Campbell en andere producenten van chic zoet doen er overigens verstandig om maar meteen een studiereis richting Bordeaux te boeken. Daar heeft de eigenaar van het sauternes-domein Chteau d’Arche – die met hetzelfde probleem kampt – een aanvalsplan ontwikkeld om het clubcircuit te veroveren. Daarvoor is een trendy tubevormige fles met de inhoud van één deciliter ontwikkeld die in koelers op de bar dient te worden geplaatst. “Zo kan de jongere drinker in zijn eigen omgeving ontdekken wat sauternes is zonder daarvoor een hele fles te hoeven kopen.” In Nederland moet de clubbezoeker nog even geduld hebben; eerst zijn Bordeaux en Singapore aan de beurt. Of zou hij misschien – zie hiernaast – vast willen proefdraaien in een statig vaderlands gastronomisch bolwerk in Scheveningen?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Onderwerpen