Spring naar de content

Holland Film blundert opnieuw met Oscar-inzending

Met de voordracht van The Silent Army blundert Holland Film opnieuw met de Nederlandse inzending voor de Oscars. De bewerking van Wit Licht voldoet namelijk niet aan het reglement van de belangrijkste filmprijzen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Dinsdag werd bekend dat de film met Marco Borsato in de hoofdrol wordt ingestuurd als mededinger voor de Academy Award voor beste niet-Engelstalige film.

Het is niet voor het eerst dat Holland Film blundert met een inzending. Drie jaar geleden werd Bluebird door de organisatie van de Oscars, de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, geweigerd. De film van Mijke de Jong voldeed niet aan de door de Academy gestelde voorwaarden. Bluebird was – weliswaar in een andere montage – namelijk al op de Nederlandse televisie uitgezonden.

De reglementen van de Academy schrijven voor dat een film moet voldoen aan een aantal voorwaarden. Eén van die voorwaarden: de film moet in de periode tussen 1 oktober 2008 en 30 september 2009 tenminste zeven dagen aan één stuk zijn vertoond in een commerciële bioscoop. Waarbij de volledige opbrengst van die vertoning ten goede moet komen aan de producer en vertoner.

The Silent Army draaide eind augustus weliswaar zeven dagen in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht, maar de opbrengst kwam maar zes dagen ten goede aan de producent. De volledige recette van de voorstelling van donderdag 20 augustus, was voor War Child. Overigens trok de film in die zeven dagen in totaal niet veel meer dan tweehonderd bezoekers. Daarnaast schrijft het reglement voor dat de film “grotendeels in een andere taal of talen dan Engels” moet zijn. Ook dat is niet het geval bij The Silent Army. In de film wordt grotendeels Engels gesproken.

Wit Licht ging in december 2008 in Nederland in première. De kritieken van de Nederlandse filmpers waren niet mals, zij schreven de film met Marco Borsato compleet de grond in. Bezoekers van de acht concerten van Borsato in het Gelredome (totaal ruim 200.000 mensen) konden op vertoon van hun concertticket gratis naar de film. Desondanks trok Wit Licht ‘slechts’ 300.000 bezoekers naar de bioscoop. Tóch kreeg de film in mei een vertoning op het prestigieuze filmfestival van Cannes.

Voor die gelegenheid bewerkte regisseur Jean van de Velde – die de film ook schreef – de rolprent, waarbij hij flink sneed in de flashbackscènes en ook songs van Borsato verwijderde. The Silent Army kreeg vervolgens in de Franse badplaats een staande ovatie van pers en publiek.

Borsato speelt in de film de hoofdrol van kok Eduard Zuiderwijk. Met de film wilde de succeszanger aandacht vragen voor de situatie van kindsoldaten in Afrika. Borsato zet zich al jaren onbezoldigd in voor War Child. Het idee voor de film kwam ook uit zijn koker.

De voordracht van The Silent Army zorgde dinsdag voor verbazing. Onder Nederlandse filmkenners werd aangenomen dat Oorlogswinter van Martin Koolhoven – 800.000 bezoekers en lovende recensies – zou worden ingezonden. Koolhoven op Twitter over The Silent Army: “Ze hebben de film slim snel een week ergens in een filmhuis laten draaien, maar de regels niet goed gelezen…”

Onderwerpen