Spring naar de content

Borsato-film is nog helemaal niet aangemeld voor Oscars!

Het nieuws dat Nederland Borsato-film The Silent Army instuurde voor de Oscars ging de wereld over. Een tikkeltje voorbarig, want vanmiddag gaf belangenorganisatie Holland Film schoorvoetend toe dat de film nog helemaal niet aangemeld is bij de Academy of Motion Picture Arts and Sciences! Martin Koolhoven, regisseur van concurrent Oorlogswinter, heeft het er ondertussen maar zwaar mee: “Misschien laat ik me wel te veel opnaaien.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Holland Film bevestigde donderdagmiddag - nadat vier producenten hun eigen belangenorganisatie dreigden met een kort geding - dat The Silent Army helemaal niet is aangemeld bij de Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Of de bewerking van Wit Licht alsnog wordt aangemeld bij de organisatie die jaarlijks de Academy Awards – of Oscars – uitreikt, is nog maar de vraag.

Nijenhuis & de Levita Film & TV BV, Fu Works Productions BV, Isabelle Films en Anton Smit BV dreigden woensdag via advocaat Jacqueline Schaap met een kort geding wanneer Holland Film de voordracht niet ongedaan zou maken. Holland Film heeft aangegeven eerst de bezwaren van de producenten te willen bestuderen voor de keuze voor The Silent Army definitief ongedaan wordt gemaakt. “Wij hebben ze nu tot maandagochtend de tijd gegeven met een definitieve reactie te komen,” reageert producent Alain de Levita tegen HP/De Tijd.

De bekendmaking dinsdag dat de film van regisseur Jean van de Velde met een hoofdrol voor Marco Borsato was verkozen voor inzending, zorgde voor verhitte gemoederen in de Nederlandse filmwereld. Zo maakte bijvoorbeeld regisseur Martin Koolhoven zich op Twitter nogal druk over de voordracht. Helemaal onpartijdig is Koolhoven overigens niet. De door hem geregisseerde film Oorlogswinter werd door veel filmkenners getipt als inzending. Wij belden de Amsterdammer.

Meneer Koolhoven, kunt u dit niet beter overlaten aan anderen?
“Ik kreeg het verwijt dat het misschien niet heel chic is. Dat snap ik, want het lijkt zo op kinnesinne. Misschien laat ik me wel te veel opnaaien. Dan komt er weer iemand met een overtreden regel of meer informatie. Op zo’n moment denk ik wel: godver, het wordt steeds erger. Als het zo is dat The Silent Army niet aan de regels voldoet, is het heel jammer dat die wordt ingestuurd. Zeker als je weet dat er zeker drie goede andere kandidaten zijn.”

Welke?
“Dan heb ik het over De Storm, Bride Flight en Oorlogswinter. In ieder ander jaar was elke van deze films waarschijnlijk linea recta ingestuurd. Natuurlijk zou ik het heel fijn vinden met Oorlogswinter geselecteerd te worden. Wie weet maakt de film nog een kansje ook. Iedereen zei op een gegeven moment ook dat Oorlogswinter een grote favoriet was en dan ga je daar zelf ook in geloven. Dat zal er dus vast wel mee te maken hebben. Maar daar gaat het niet om. De genoemde bezwaren lijken mij echt heel erg valide. Het is gewoon niet zo handig wanneer Holland Film een film instuurt waarvan vooraf al blijkt dat deze niet voldoet aan de reglementen. Dat is zonde, je krijgt de film gewoon keihard teruggestuurd. Dat bleek eerder met Bluebird.”

Waarom is The Silent Army überhaupt geselecteerd?
“Ik begrijp het gewoon niet. De regels zijn duidelijk. De film moet op een normale, gebruikelijke manier voor de industrie uitgebracht worden. Wanneer een film alleen om 19.15 uur ’s avonds in Utrecht met Franse in plaats van Nederlandse ondertiteling vertoond wordt, kun je dat zelfs met de allerbeste wil van de wereld niet als ‘normaal’ omschrijven. De staande ovatie in Cannes zal zeker meespelen, maar ik heb geen idee wat de argumenten zijn geweest. Ik heb de leden van de selectiecommissie niet gesproken en kan ook niet in hun hoofd kijken. Via via hoorde ik wel dat gezegd zou zijn dat Oorlogswinter niet is gekozen, omdat Hollywood klaar zou zijn met films over de Tweede Wereldoorlog. Vreemd, onlangs won Die Fälscher (over valsemunters tijdens WOII, red.) nog de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. Zwartboek zat ook dicht bij een nominatie. De film behoorde tot een shortlist met negen kandidaten, waar uiteindelijk de vijf nominaties uit voortkwamen.”

Is dit niet gewoon ongelooflijk amateuristisch van Holland Film?
“Wanneer blijkt dat The Silent Army inderdaad niet aan meerder van de door de Academy opgestelde voorwaarden voldoet, dan moet Holland Film wel even goed doorgelicht worden.”

Even heel iets anders: komt het ooit nog goed met uw western?
“Haha. Het stomste wat ik ooit gedaan heb, is naar buiten brengen dat ik een western ga maken. Daardoor zit iedereen steeds achter mij aan. Terwijl het minstens een jaar duurt om een film te schrijven. Ondertussen ben ik ook met allerlei andere dingen bezig. Het kan best zijn dat ik eerst nog een andere film maak. Maar ooit komt er een western.”