Spring naar de content

Censuur bij de KRO?

Les 1 uit het handboek voor persvoorlichters: ga nooit hard lopen schreeuwen dat er niets aan de hand is. Daar houden journalisten niet van. En daar worden ze wantrouwig van.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

In een tijdbestek van nog geen drie minuten noteerden we de volgende opmerkingen uit de mond van KRO-persvoorlichtster Monique Moeskops: “Totaal zinloos om hier aandacht aan te schenken,” “Er is geen sprake van een verbod,” en “Bij de KRO is geen probleem.” Op de vraag of we mediadirecteur Taco Rijssemus – die volgens website Mediajournaal.nl à la Aleid Wolfsen achter de rug van een hoofdredacteur om een publicatie verbood – kunnen spreken, zegt ze: “Een interview is helemaal niet nodig, omdat er niets aan de hand is.”

Goed, onze interesse is gewekt. Wat is er gebeurd? Mediajournaal.nl berichtte vorige week dat Rijssemus een interview in programmablad KRO Magazine met Michel Nillisen (manager info en amusement, tevens partner van KRO-boegbeeld Anita Witzier) schrapte omdat de tekst ‘niet zou passen bij de omroep’. Te elfder ure werd een reeds afgenomen interview met Rob Kamphues over tweeënhalve pagina uitgesmeerd. Hoofdredactrice Renate van Iperen zou niet zijn geconsulteerd over deze ingreep.

Eerst maar eens aan de persvoorlichtster gevraagd. Nee, zegt zij resoluut: er is niets gebeurd achter de rug van de hoofdredacteur om.

Van Iperen ziet het anders: “Ik vond het een publicabel verhaal. Dat zegt genoeg, denk ik.”

Dat ze bij de KRO niet op één lijn zitten, blijkt wel als we een bron binnen de redactie van KRO Magazine spreken. Die zegt: “Het was gewoon een heel slecht interview. Niet des KRO’s. De verkeerde toon, de verkeerde compositie, de verkeerde beginvraag. Alles was er niet goed aan.”

Was er dan niks aan te doen? “Niet in één dag. Daarom hebben we het interview met Kamphues geplaatst. Eigenlijk was de keuze voor de persoon Nillisen al helemaal verkeerd.”


Wrang genoeg speelde de hele affaire zich af in de laatste werkweek van Van Iperen, die na ruim zeven jaar stopt als hoofdredacteur van zowel Mikro Gids (een succes), KRO Magazine (ook niet slecht) en de spiri-glossy Maria (een mislukking).

Wegens een reorganisatie – de functie van hoofdredacteur vervalt, en uitgever wilde ze niet worden – stapte ze op. “Na ver-loop van tijd wil je toch eens iets anders.”

Rest de vraag wat er ge-beurt met het interview met Nillisen. Dat wordt volgende week gewoon geplaatst. In aangepaste vorm, dat wel.