Spring naar de content

De laatste kreeft

Wie vanaf Rotterdam naar Zeeland rijdt, heeft bij aankomst op Goeree-Overflakkee al Zeelandsensatie, maar de provinciegrens is pas gepasseerd zodra je de Grevelingen over bent en Bruinisse in zicht komt. De plek waar ooit de veerpont van Bruinisse naar Anna Jacobapolder vertrok oogt niet direct aanlokkelijk: een wachtlokaal dat al twintig jaar geen passagier meer heeft gezien en het uitzicht op sjofele, drijvende mosselverwerking. Plus een restaurant dat met de rug naar het plein gekeerd staat: Brasserie De Vluchthaven, gemarkeerd door een grote, op de zijmuur geschilderde kreeft.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Kreeft is hier dus de attractie, de Oosterscheldekreeft wel te verstaan. Een beschermde diersoort die ooit bijna was gedecimeerd door een strenge vorstperiode, waarna een drastische vangstbeperking werd ingevoerd. Inmiddels is het, decennia later, een Zeeuws publiek geheim dat de Oosterschelde krioelt van de kreeften. De Oosterscheldekreeft heeft het na DNA-onderzoek ter zake tot een officiële streekappellatie geschopt, die de talrijke Canadese immigranten tot niet meer dan aangetrouwde familie bestempelt. We zijn de einddatum van de wettelijke vangstperiode al ruim gepasseerd, maar wie voor 15 juli heeft ingekocht en de ruimte heeft om de kreeft in leven te houden, kan nog even voort. Bij De Vluchthaven is dat het geval; de kreeften logeren vooralsnog voor de deur.

Zoals Goeree-Overflakkee gevoelsmatig bij Zeeland hoort, zo doemt bij de gedachte aan kreeft direct het beeld op van een deftig restaurant, maar daar kun je De Vluchthaven niet mee verwarren. De uit veel ruw hout opgetrokken zaak is op een hete nazomermiddag leeg. Een handjevol passanten zit buiten op het terras, waar een pereboom groeit en het bordje ‘veer opgeheven’ aan de muur hangt.

De patron cuisinier treffen we achter de zaak aan de barbecue. Hij is ervan overtuigd dat het koken van kreeft in water uiteindelijk water met meer en kreeft met minder smaak oplevert. Zijn methode: levend klieven, de helften direct op de gloeiend hete grill leggen en daarna nog even kort laten nagaren in de oven. Dat de poten en staartdelen tijdens de grilperiode energiek door blijven spartelen, is volgens de cuisinier terug te voeren op de architectuur van het zenuwstelsel.


Maar voor de brute moord op de kreeft plaatsvindt, eten we op het terras een heerlijke mix van lokaal zeefruit: gewokte mosselen met vissaus, citroengras en koriander, gerookte scheermessen en gestoofde kokkels met tomaat en basilicum. De kokkels zijn van uitmuntende kwaliteit; ze blijken daags ervoor aan de andere kant van de dijk uit de Grevelingen te zijn geraapt door de keukenbrigade. Overigens op aanwijzingen van oosterse schelpdierenvrienden die de zegeningen van de zee beter lijken te waarderen dan de Zeeuwse autochtonen.

Ook de mosselen zijn prima, maar de patron laat weten dat hij in afwachting is van de aanvoer van nóg betere: het als pornomossel bekendstaande schelpdier uit ‘het Franse gaatje’, een plek in de Waddenzee. Mosselen – en oesters – worden in enorme hoeveelheden van elders aan-gevoerd; zodra ze het Zeeuwse water hebben aangeraakt is er direct het predicaat ‘Zeeuws’. Op de Oosterscheldekreeft na, dus. raison van acht euro per ons ligt die in grote delen op een schaal, naast gekookte krab en glazen fris Italiaans wit. Een feest dat nog gevierd kan wor- den zolang bij De Vluchthaven de voorraad strekt. Haast u. Een videoregistratie van het grillen van kreeft is te zien op www.foodtube.nl.

Brasserie De Vluchthaven, Zijpe 1, Bruinisse. Tel. 0111-481228.