Spring naar de content

Jan Nagel: 'We gaan meeregeren'

In Den Haag gaan vast de alarmbellen af. Jan Nagel (70), alias 'de Machiavelli van Hilversum' en 'de Raspoetin van de PvdA', heeft na Leefbaar Hilversum, Leefbaar Nederland en de op slechte opiniepeilingen gestrande PRDV wéér een nieuwe politieke partij. Met OokU (Onafhankelijke Ouderen en Kinderen Unie) gaat hij niets minder dan meeregeren. “Onze doelstelling is meer dan tien zetels.” Dinsdag ontvouwt hij zijn plannnen, voor HP/De Tijd licht hij een tipje van de sluier.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Wouter Sinke

Meneer Nagel, na de Partij voor de dieren ook een kinderen én ouderenpartij?
“Nee, het zit anders. We krijgen nogal snel het etiket ouderenpartij of 50-plus-partij opgeplakt, maar we zijn net als GroenLinks een bredere partij. Zeker geen one-issue partij, vandaar dat we ook voor kinderen
zijn.”

Maar waar staat u dan voor?
"We leggen het accent op de 50-plussers omdat die onrechtvaardig worden behandeld door Den Haag. Niemand komt voor ze op. Wij wel, maar ook voor het pensioen van hun nageslacht. Toekomstige generaties krijgen geen eindloon meer, maar veel minder via het middenloon. Daarnaast zijn nabestaandenpensioenen bij pensioenfondsen gehalveerd. Dat is nogal een dreun. Ook staat de AOW-koopkracht op het niveau van 1980.  En pensioenen die al een achterstand hebben, worden niet geïndexeerd. Terwijl de lonen in januari met 4 procent zijn gestegen. Ouderen zijn niet goed georganiseerd, en ze zijn bijna de helft van de kiezers. Daar zit voor ons de kans.”

U hebt zich laten informeren door oud-PvdA-politici Bram Peper en Marcel van Dam, maar ook door opiniepeil-grootmeester Maurice de Hond, dus kat in het bakkie?
“Als er een kabinet geformeerd gaat worden, heb je zes zetels nodig om mee te kunnen regeren. Kijk, je had eerst Pim Fortuyn en daarna Jan Marijnissen met succes. Niet omdat heel veel Nederlanders ineens radicaal links werden. Nee, omdat hij gewoon een duidelijk, geloofwaardig verhaal had met oplossingen. Nu is dat Geert Wilders, maar daar willen de meeste partijen geen verbond mee sluiten. Daar springen wij op in. Het is
geen loos avontuur. Onze doelstelling is meer dan tien zetels.”

Met welke punten denkt u te gaan scoren?
“Het kabinet stelt enorme bezuinigingen voor, daar gaan we dwars tegen in. Zeker op het punt van verlaging van de AOW, dat moet juist structureel de andere kant op. Maar dat is maar één van onze dertig punten.”

Hoe gaat u integratie van allochtonen in Nederland verbeteren?
"We gaan voor een nieuwe aanpak, anders dan de cursussen- en feestaanpakken. Want die werken aantoonbaar niet.”

Hoe doet u dat beter?
“Die plannen en de financiering ervan worden door mijn schaakvriend Hans Böhm aanstaande dinsdag ontvouwd.”

Bent u niet bang voor LPF-achtige toestanden?
“Nee, want we maken eerst een goed programma en daarna gaan we mensen aantrekken. Die dezelfde meningen zijn toebedeeld.”