Spring naar de content

Krista van Velzen, nazi-jager

Moordenaars onder ons heet één van de boeken van Simon Wiesenthal. Onder die moordenaars zitten drie Nederlanders die in Duitsland wonen. SP-Kamerlid Krista van Velzen wil dat ze alsnog voor de rechter komen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Maar zo makkelijk is dat niet. Eerder zei minster van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) geen mogelijkheden te zien Klaas Faber, Heinrich Broere en Siert Bruins, die alle drie in Duitsland wonen, te vervolgen. Daar is een juridische reden voor, een wet uit 1943 waar de handtekening van Adolf Hitler onder prijkt: een Füherbefehl dat bepaalt dat buitenlanders in Duitse dienst automatisch de Duitse nationaliteit krijgen. En Duitsland levert haar onderdanen niet uit.

Krista van Velzen wil die Duitse wet van tafel. “Het is toch belachelijk dat zo’n Fühererlass de reden is dat deze moordenaars nog steeds vrij rondlopen? Dat is een wet uit 1943 die nog steeds gebruikt wordt!” zegt ze tegen HP/De Tijd. “Deze figuren hebben mensen vermoord en als dank mogen ze zichzelf Duitser noemen. Dat is voor mij onbegrijpelijk.” Ze heeft deze week Kamervragen ([[download file=”2009-09/kamervragen_krista.pdf” icon=”” text=”pdf” title=”” ]]) gesteld.

Faber was lid van de SS, de lijfwacht van NSB-leider Anton Mussert en het executiepeleton in Kamp Westerbork. Hij en Boere staan in de Top 10 van nog levende oorlogsmisdadigers van het Wiesenthal Center. Dat de zaak nog steeds actueel is bewijst een open brief van de nabestaanden van de vele slachtoffers die deze moordenaars hebben gemaakt.

Onderwerpen