Spring naar de content

Heil Stalin!

Krijgt Nederland een buurland dat sprekend op Noord-Korea lijkt? Wel als het ligt aan de MLPD, een bizarre stalinistische sekte die over drie weken meedoet aan de Duitse Bondsdagverkiezingen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Roelof Bouwman

De afkorting MLPD staat voor ‘Marxistisch-Leninistische Partei Deutschlands’. Onder dat vaandel verenigden zich in 1982 een paar honderd zéér orthodoxe West-Duitse communisten. Van de veel te ‘softe’ koers van toenmalige communistische leiders als Leonid Breznjew en Erich Honecker wilden ze niets weten. In plaats daarvan dweepte de MLPD met Noord-Korea en met de denkbeelden van communistische hardliners als Josef Stalin, Mao Tse-toeng en Pol Pot.

Aan die situatie is sindsdien niets veranderd. Ook in tal van andere opzichten is de MLPD – nog steeds – een rare partij. Lid worden kan niet zomaar, daarvoor bestaat een proeftijd. Partijcongressen van de MLPD zijn niet openbaar en ook de precieze samenstelling van het Centraal Comité (lees: partijbestuur) is geheim. Wel is bekend dat Stefan Engel er al sinds 1982 de lakens uitdeelt, samen met zijn echtgenote Monika Gärtner. Verder zit de MLPD – die momenteel zo’n 2300 leden en 450 plaatselijke afdelingen telt – vrij ruim in de slappe was. Het vermogen van de partij wordt geschat op zo’n twaalf miljoen euro en in Truckenthal (Thüringen) houdt de MLPD er zelfs een eigen ‘Ferien- und Freizeitanlage’ op na.

Volgens het Bundesamt für Verfassungsschutz (de Duitse AIVD) vertoont de MLPD veel kenmerken van een politieke sekte. Dat neemt echter niet weg dat de partij op zondag 27 september voor de vierde keer gaat proberen door te dringen tot de Duitse Bondsdag. In de gelikte verkiezingsspotjes worden de namen van Stalin en Mao uiteraard wijselijk verzwegen. Maar of dat gaat helpen? Bij de vorige Bondsdagverkiezingen, in 2005, bleef de MLPD steken op 45.166 stemmen (0,1 procent).

Onderwerpen