Spring naar de content

‘Irak-onderzoek moet niet politiek worden’

D66-voorman Alexander Pechtold maakt zich zorgen over het vertraagde onderzoek van de Commissie Davids. Hij is bang voor ‘interferentie’ met de gemeenteraadsverkiezingen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Willibrord Davids, de voorzitter van de commissie die onderzoek doet naar de Nederlandse betrokkenheid bij de Irakoorlog in 2003, gaat zijn streefdatum van 1 november niet halen. Dat zou kunnen betekenen dat de uiteindelijke rapportage rond de gemeenteraadsverkiezingen valt. Pechtold stelde hier vrijdag Kamervragen ([[download file=”2009-09/kamervragen_pechtold.pdf” icon=”” text=”pdf” title=”” ]]) over aan premier Balkenende. “Bent u van mening dat eventuele interferentie van de rapportage met de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2010 onwenselijk is? Zo nee, waarom niet?”

D66-voorlichter Roy Kramer verduidelijkt: “Het rapport moet gewoon ruim voor de verkiezingen op tafel liggen. Anders laadt de premier de verdenking op zich het over de verkiezingen heen te tillen. En we willen niet dat het rapport onderdeel gaat worden van de verkiezingsretoriek.”

Pechtold was nooit echt een voorstander van het onderzoek. De D66’er pleitte tot woede van het CDA meermaals voor een parlementaire enquête.