Spring naar de content

Van der Laan wil niet rekenen

Grote commotie in Den Haag: Integratieminister Eberhard van der Laan (PvdA) weigert de Kamervragen van de PVV over de kosten van niet-westerse allochtonen te berekenen. Hij herhaalde dat gisteren nog eens in Pauw & Witteman.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Er is nu een interessante discussie in het Haagse ontstaan. Want voldoet Van der Laan aan de informatieplicht die het Kabinet heeft? Henk Bouwmans van Binnenlands Bestuur denkt dat Van der Laan gelijk heeft in zijn  commentaar deze week. Het is ‘niet fatsoenlijk’ de bijdrage van burgers te ‘verengen tot een kostenvraagstuk’. Elsevier-columnist Afshin Ellian meent juist dat een dergelijke berekening een evenwichtig immigratiebeleid bevordert. “En dit komt juist de immigranten ten goede.”

Maar wat columnisten van de kwestie vinden is niet bijster interessant, dat is aan de Tweede Kamer. En die is erg ontevreden. SP-fractievoorzitter Agnes Kant viel Wilders afgelopen zondag al bij in Buitenhof en ook de VVD overweegt een duit in het zakje te doen.

En zo moeilijk is het niet om de kosten van een individu te berekenen. Dat het doet het Kabinet al jaren op het gebied van ouderen (AOW), studenten (Studiefinanciering) en ‘maatschappelijk in-actieven’ (Bijstand en dergelijke). Weekblad Panorama rekende onlangs uit wat Geert Wilders de samenleving heeft gekost. Aan Kamervragen alleen al 1.045.000 euro. Aan salarissen voor Wilders en de PVV 2.694.096,23 euro. De beveiliging van Wilders heeft volgens minister van Justitie Hirsch Ballin 10.000.000 euro gekost. Tel daar nog 3,3 miljoen euro fractieondersteuning bij op en je komt uit op een totaal van 17.039.069,23 euro.

Deze cijfers liggen nu op de tafel. Het is aan de Kamer om te kijken of het de kosten van niet-westerse allochtonen boven water weet te krijgen.