Spring naar de content

De nieuwe Amerikaanse droom

Ondanks de recessie blijven de Amerikanen optimistisch. Het lijkt zelfs wel of de American dream in deze barre tijden een opleving doormaakt. Hoopvolle berichten uit the Land of the Possible.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Het lijkt een scène uit een sentimentele Hollywoodfilm. Honderd gloednieuwe Amerikaanse burgers kijken opgetogen naar de star-spangled banner die schittert in de zomerzon. De hemel is blauw boven Mount Vernon, het landgoed in Virginia waar George Washington, de eerste president van de Verenigde Staten, 45 jaar lang woonde. Op het grasveld voor het voormalige huis van de ‘vader des vaderlands’ zijn de immigranten bijeen gekomen voor hun inburgeringceremonie. Iedereen zingt mee als het militaire orkest het volkslied inzet. “Oh, say can you see by the dawn’s early light…”

De nieuwe Amerikanen, geboren in 43 verschillende landen, waaronder Nederland, steken hun rechterhand op en leggen de eed af die hen voorgoed Amerikaan maakt. “Dit land is nu uw land”, zegt Lauren Kielsmeier, stafhoofd van de Amerikaanse Burgerschap- en Immigratiedienst. “Uw geschiedenis is nu Amerikaanse geschiedenis.”
De droom van Gloria Maya, een 37-jarige buschauffeur uit El Salvador die lerares wil worden, is uitgekomen. “Ik kan niet onder woorden brengen wat het betekent,” zegt ze terwijl haar ogen vochtig worden. “Ik hou van dit land. De mensen zijn hier optimistischer. Er zijn hier kansen voor iedereen.”

Het gehele artikel staat in de HP/De Tijd van deze week.

Onderwerpen