Spring naar de content

De vijanden van Tariq Ramadan

Drie weken geleden kreeg de Zwitserse islamoloog Tariq Ramadan te horen dat hij niet langer mag werken als gasthoogleraar op de Erasmus universiteit. Ook werd Ramadan ontslagen als integratieadviseur bij de gemeente Rotterdam. En dat is de schuld van vele, vele anderen. Maak kennis met de vijanden van Tariq Ramadan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Niek Stolker

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Wie? Jeroen Pauw en Paul Witteman
Wat zegt Tariq? “Ik was uitgenodigd door Pauw en Witteman, en dat werd afgezegd onder politieke druk. Dit is geen spelletje.”

Wie? Rik Grashoff (Groen Links-wethouder in Rotterdam)
Wat zegt Tariq? “Hij heeft een gebrek aan moed.”

Wie? Marco Pastors
Wat zegt Tariq? “Een sluw politicus. Gevaarlijk is de macht in de handen van een politicus die niets weet van de islam.”

Wie? Ahmed Aboutaleb
Wat zegt Tariq? “Voordat hij burgemeester werd zei hij tegen mij: ‘Jij doet goede dingen. Zoals jij zouden er meer moeten zijn.’ Als burgemeester kwam hij terug op dat standpunt. Hij wil niet de schijn wekken het op te nemen voor geloofsgenoten.”

Wie? Professor Steven Lamberts (rector Erasmus Universiteit)
Wat zegt Tariq? “Hij vroeg mij naar een andere Nederlandse universiteit uit te wijken en de banden met de gemeente te verbreken. (-) De rector plaatst mij buiten de westerse wereld. Maar ik ben in Zwitserland geboren, ik ben in Europa opgegroeid en opgeleid. Ik ben onderdeel van dit continent. Ik zou het westen dan niet bereiken? Het is ironisch dat ik in het westen behandeld word zoals je behandeld zou kunnen worden in een oosterse, niet-democratische landen. Wat hier is gebeurd, is niet westers. Alleen door mij weg te zetten als een niet-begrijpende buitenstaander, kan de rector zijn eigen beslissing rechtvaardigen.”

Wie? Rotterdamse journalisten
Wat zegt Tariq? “Ik vind wel dat journalisten, maar ook politici, meer kennis moeten hebben over wat er speelt in de stad.”

Wie? Nederlandse politici
Wat zegt Tariq? “Zij zaaien angst over de islam uit politiek gewin.”

Bronnen: NOS, Het Parool, NRC Handelsblad en NOVA.