Neelie, red ons!

Frans van Deijl 9 sep 2009 Politiek

Ik richt mij tot u als een bezorgde Nederlandse onderdaan met het verzoek: keer terug naar Den Haag. Verlos het land. Van de overspannenheid en nietszeggendheid. Van het oeverloze gezeur over immigratie en integratie. Van de onbeschaafdheid die Geert Wilders heet. Wie ontneemt hem het thema immigratie en integratie? Wie pakt het nuchter aan, ontdaan van primaire emoties. Hard, indien nodig, maar zonder aanzien des persoons. En nooit kil.
U, mevrouw Kroes.

Ik ben geen VVD’er, maar ik heb ze onder mijn beste vrienden. Ik zou trouwens niemand anders weten in andere partijen, of buiten de Tweede Kamer, of in dit kabinet, die hiertoe in staat is. Inhoudelijk zult u Wilders’ analyse delen dat het islam-fundamentalisme een gevaar kan vormen voor de westerse samenleving. De bodem van die analyse is namelijk afkomstig uit uw eigen partij, en is gelegd door Frits Bolkestein. In 1991 waarschuwde hij ervoor. De maatregelen die u namens uw partij zult voorstellen, zullen niet veel afwijken van die van de PVV. Slaat u de vorig jaar verschenen integratienota van uw partijgenoot Henk Kamp er op na, en u zult met de grootste moeite de verschillen kunnen vinden tussen zijn ideeën en die van Wilders.

Nu kunt u tegenwerpen: waarom stuur je Henk Kamp dan geen brief? Kamp heeft onvoldoende electorale aantrekkingskracht, en dat zal hij zelf volmondig erkennen. U daarentegen, bezit die combinatie van stoerheid én charme, die je ook aantreft bij jonge power-feministes als Heleen Mees en Margriet van der Linden. Niet alleen bij hen, ook bij de mannen, de jongere incluis, doet u het goed, zo leert een kleine, maar indicatieve steekproef. U bent 68, maar u oogt jonger. Uw kleding verraadt smaak. Uw donkerbruine ogen geven u een glans van zachtheid. U straalt redelijkheid en betrokkenheid uit.

Het gehele artikel staat in de HP/De Tijd van deze week.

Reageer op artikel:
Neelie, red ons!
Sluiten