De opmerkelijke openhartigheid van Jack de Vries

Bas Paternotte 10 sep 2009 Politiek

Het kan soms gebeuren dat iets lijkt op keihard nieuws maar het niet is. Zo begint het erop te lijken dat de primeur van de Volkskrant en Reporter over de JSF een losse flodder is. Want staatssecretaris Jack de Vries (CDA) van Defensie is er namelijk opmerkelijk open over.

De Volkskrant kondigde vrijdag een uitzending van KRO’s Reporter . In de uitzending wordt gemeld dat het ministerie van Defensie de Tweede Kamer vier jaar geleden niet heeft ingelicht over budgetproblemen bij de mogelijke aanschaf van de JSF. Er werd in het geheim besloten minder straaljagers te kopen. In plaats van 85 worden het er 52. Aldus Reporter.

Schot voor open doel van de oppositiepartijen, die ogenblikkelijk Kamervragen ([[download file=”2009-09/kamervragen_jsf.pdf” icon=”” text=”pdf” title=”” ]]) hebben gesteld. Kijk ze overigens eensgezind optrekken, D66, SP en PVV. Dat zou een serieus probleem voor het Kabinet kunnen worden. Kamerleden zijn er namelijk nooit zo blij mee wanneer ze onjuist – of helemaal niet – worden voorgelicht. 

Maar dan kennen ze staatssecretaris van Defensie Jack de Vries nog niet. Die gaf zaterdag al uitsluitsel op Twitter. En dat kan een teken zijn dat er weinig aan de hand is. Want zo open zijn bewindspersonen over gevoelige onderwerpen doorgaans niet.

Reageer op artikel:
De opmerkelijke openhartigheid van Jack de Vries
Sluiten