Spring naar de content

Rutgers Nisso Groep: ‘Vrouw moet zin in seks maken’

Een opmerkelijk wetenschappelijk onderzoek over seks uit de Verenigde Staten. Vrouwen bedrijven de liefde om onder huishoudelijk taken uit te komen of omdat ze een cadeau gekregen hebben. Vrouwen gaan vaak niet van bil vanuit passie en lust, maar om verveling te verdrijven, de vrede bewaren en zelfs om een migraine te verzachten. Hanneke de Graaf, onderzoeker van de Rutgers Nisso Groep, laat haar licht schijnen over dit onderzoek, vrouwenmasturbatie en Breezer- en kelderboxseks. “Seks alleen levert voor vrouwen vaak te weinig op.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Wouter Sinke

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Mevrouw De Graaf, hoe zit het met de zin van vrouwen?
“Vrouwen hebben vaak minder zin in vrijen dan mannen, en zeker in langdurende relaties neemt de behoefte bij vrouwen af (haar man roept op de achtergrond hard ‘ja’, red.) terwijl het bij mannen gelijk blijft. Dan moet er gewoon zin gemaakt worden.”

Vrouwen vrijen graag in ruil voor een huishoudelijke taak of een cadeau?
“Het komt me wel bekend voor, juist door het verschil in zin. Sommige vrouwen noemden in onderzoeken dat ‘als hij wat meer helpt in het huishouden, dan ben ik wat minder moe en dan heb ik meer zin vrijpartij’. Het is vaak zo dat voor vrouwen seks iets is wat ze geven en voor mannen wat ze krijgen. Er moet voor vrouwen wat tegenover staan.”

O ja?
“De meest extreme vorm is natuurlijk prostitutie, maar in relaties gaat het meestal om liefde. Seks alleen levert voor vrouwen vaak te weinig op. Voor mannen is lust niet altijd de reden, voor hen is intimiteit vaak ook belangrijk.”

Volgens het onderzoek delen mensen vaak de lakens uit verveling.
“Hooguit ken ik uit onderzoek dat dat onder jongeren voorkomt, maar dan wel bij een minderheid.”

Daarnaast kwam uit het onderzoek dat voor vrouwen het verzachten van migraine en de vrede bewaren belangrijker aanleidingen zijn voor seks dan passie en lust.

“Dat verbaast me wel. In Nederland zijn er veel vrouwen die zeggen dat lust belangrijk is.”

Is de motivatie om het te doen veranderd in de afgelopen jaren?
“Nee, niet echt. Wel is het zo dat de frequentie van seks is afgenomen onder Nederlanders. Masturbatie is onder vrouwen de afgelopen vijftien jaar juist toegenomen. Mogelijk is een oorzaak de grotere acceptatie van seksualiteit door vrouwen.”

Hoe zit het met de kelderboxenseks en Breezer-prostitutie?
“Het komt voor, maar het is een hele kleine minderheid van jongeren die dat doen en meestal hebben die ook allerlei andere problemen. Ik denk dat die tv-programma’s eerder een averechts effect op jongeren hebben dan dat hun seksuele gezondheid verbeterd is. Het gevaar is dat jongeren dat soort seks als sociale norm gaan beschouwen. Ik vind het jammer dat die documentaires gemaakt zijn.”

Wat vindt u van de bestseller ‘Echte mannen eten geen kaas’ van Maria Mosterd?
“Bij dat meisje is het onduidelijk wat nu waar is en wat ze verzonnen had, maar de waarschuwing voor loverboys is natuurlijk altijd goed.”

Onderwerpen