Damesvoetbal! Live!

import blijboom 11 sep 2009 Cultuur

Dijkgraaf: Zeg Blijboom, voor ik ter zake kom: ik kan ook geen weekje weg om de hogere cultuur in Ierland te bestuderen, hè? Hoe haal je het in je bolle harses om bij het Net 5-werkverschaffingsprojectje De Tafel van 5 víer vrouwen te laten kwebbelen? Waarom denk je dat dat programma De Tafel van 5 (zegge: vijf) heet? Maar goed…

Blijboom: Die vijfde moet dan achter de hand hebben gezeten die ik uit pure ellende voor een van m’n ogen had geslagen. Zijn er klachten over gekomen?

Dijkgraaf: Nee, joh. Onze lezers weten niet eens dat Net 5 bestaat. Die hebben wel betere dingen te doen in hun vrije tijd. Ik wilde je het gewoon even lekker inwrijven. Maar ter zake nu. Hoe vind jij die Geurts?

Blijboom: Die heb ik nog niet ontmoet. Werkt die pas bij dat blad van je?

Dijkgraaf: Barbaar! Ik heb het over de Edwin van der Sar van het damesvoetbal. Of eigenlijk moet ik zeggen: de Henk Timmer. Want deze mejuffrouw Geurts heeft ook nogal moeite met hoge ballen. Maar dat terzijde. Wat ik je wil melden, nu je er even een weekendje tussenuit bent met je meisje: de NOS zendt, as we speak, een wedstrijd van het Nederlands damesvoetbalelftal uit. Live! Dus de volle negentig minuten! Niet op internet, maar op de echte televisie! Met Tom Egbers als presentator in de studio en Philip Kooke als commentator.

Blijboom: Wacht even. Er zijn twee dingen die vrouwen niet moeten doen: met z’n vijven een praatprogramma presenteren en voetballen.

Dijkgraaf: Ik geloof dat Philip Kooke dat diep in zijn hart ook vindt. Die begon met de opmerking dat je het vooral niet moest vergelijken met echt voetbal. Dan zou je namelijk teleurgesteld raken. En nu we 25 minuten onderweg zijn, en ik nog altijd een brilstand noteer, moet ik zeggen: als ik het vergelijk met de A2 van CVVO uit Lemmer raak ik nóg teleurgesteld. Weet je wie trouwens niet teleurgesteld zijn?

Blijboom: Drie: betonvlechten. Eh, vroeg je iets?

Dijkgraaf: Ik vroeg of je wist wie er niet teleurgesteld zijn. De toeschouwers. Die zijn namelijk massaal thuis gebleven. Ik schat dat zes van de tien stoeltjes op de tribunes in Tampere leeg zijn.


Blijboom: ‘De thuisblijvers kregen gelijk’ is een cliché uit de categorie ‘strafschoppen zijneen loterij’ en ‘als je in de eerste helft zes keer scoort, krijg je een heel andere wedstrijd’. Maar ik dacht dat het zo lééfde, dat vrouwenvoetbal!

Dijkgraaf: Ja, hahaha. Ik las een interview met Vera Pauw, da’s dus de bondscoach, en die zei dat ze in het verre Finland geen idee heeft wat haar meiden hebben losgemaakt in Nederland. Als de wereld zou vergaan, zouden ze er níets van merken, zei ze nog. Dus ik dacht: je hebt toch internet, een mobieltje en een tv met CNN op je hotelkamer? Maar het bleek beleid te zijn van die mevrouw Pauw. Alle neuzen moesten na de kwartfinale, ik weet niet meer tegen wie, meteen richting halve finale tegen Engeland. De speelsters mochten ook niet met de pers praten, dat leidde maar af. O, wacht. De tweede helft begint. Eens kijken of de bordjes na de thee zijn verhangen.

Blijboom: Doe dat. Misschien tappen de meiden uit een ander vaatje!

Dijkgraaf: Memorabel moment in de rust: de eerste Ster-spot was voor: Gillette Fusion Power. Een scheerapparaat. Tamelijk stigmatiserend, want je kunt veel van die dames zeggen, maar het zijn beslist niet meer, zoals in onze jeugd, allemaal bouwvakkers bij wie Onze Lieve Heer toevallig de verkeerde geslachtsorganen heeft geplaatst. Had ik je trouwens al verteld dat bij 0-0 na 90 minuten een verlenging volgt en als ook die geen beslissing oplevert dat er strafschoppen komen?

Blijboom: Jammer, want van de stand 0-0 kun je in dit verbandeen leuke krantenkop maken, als je begrijpt wat ik bedoel.

Dijkgraaf: Ik vind dit zo fout, Blijboom. Al moet ik toegeven dat zelfs Philip Kooke niet de volle 120 minuten, want het werd 1-2 na verlenging, een heer bleef. Hij stelt gewoon dat Anouk Hoogendijk haar knappe gezichtje na dit EK moet gaan exploiteren. Dat heb ik ‘m over Dirk Kuijt nou nooit horen zeggen.


Blijboom: Anouk Hoogendijk: de enige voetballer die scoort, ook al blijft het 0-0. Boeiend, dat vrouwenvoetbal. Over vier jaar ga ik ook eens kijken.

Dijkgraaf: Als je dan maar bedenkt dat een elftal niet uit tien spelers bestaat, anders ga je weer af.

Reageer op artikel:
Damesvoetbal! Live!
Sluiten