Spring naar de content

‘Hallo!!’

“Hallo! Ik zit hier toch niet voor Piet Snot, goddomme? Ben je nou helemaal besodemieterd.” En weg was ze. Het parlementaire seizoen was nog maar net begonnen of Guusje ter Horst, onze minister van Binnenlandse Zaken, beende vorige week weg uit een Kameroverleg dat haar te lang duurde. Diezelfde week spraken de fractievoorzitters in de Rotterdamse gemeenteraad over de rellen in Hoek van Holland. VVD’er Bas van Tijn noemde de relschoppers ‘klootzakken’ en ‘ongeremde hyena’s’, CDA-leider Karen Duys sprak van ‘zieke geesten’ en PvdA-voorman Peter van Heemst hield het op ‘tuig’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Maakt het uit dat Jan Marijnissen minister Bert Koenders uitmaakt voor ‘flapdrol’? Of dat Geert Wilders zich bedient van kwalificaties als ‘de minister is knettergek’ en ‘pak het Marokkaanse tuig het Nederlanderschap af’? Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet sprak de Kamerleden de afgelopen jaren aan op hun ruwe taalgebruik ze werd genegeerd. Ze laat het er nu maar bij zitten, getuige een recent interview in Het Parool. Op de vraag of Tweede Kamerleden geen voorbeeldfunctie hebben, antwoordt ze dat ‘elke fractie een voorbeeldfunctie heeft voor de eigen achterban’, en dat ‘de smaken nogal uiteen lopen’. Met andere woorden: Kamerleden moeten elkaar en groepen in de samenleving maar uitschelden, als dat bij hun kiezers in de smaak valt.

Jammer dat Verbeet de handdoek in de ring gooit. Kortzichtig ook. Natuurlijk heb je als volks(en niet groepjes)vertegenwoordiger wel een voorbeeldfunctie. En natuurlijk declasseer je jezelf en het hele instituut waar je deel van uitmaakt, als je met krachttermen het debat saboteert. Ter Horst ondermijnt haar eigen gezag, de Rotterdamse politici verlagen zich tot het niveau van de mensen die ze veroordelen, Marijnissen valt moeilijk zelf nog serieus te nemen en Wilders… tja, Wilders doet het in de peilingen goed met zijn getier en zijn recalcitrante houding. Maar zijn aanhang bestaat uit proteststemmers. Paradoxaal genoeg de mensen die hun geloof in de politiek hebben verloren omdat ijdele politici drukker bezig zijn met schelden dan gewoon hun werk doen en naar oplossingen zoeken en regeren.

Mevrouw Kroes, help.

Eduard van Holst Pellekaan

([email protected])

Onderwerpen