Spring naar de content

Schrijvers à la carte Waarin volop geestelijk en calorierijk voer te consumeren is op de Manuscripta.

Manuscripta is de wriemelende literaire bijenkorf van de CPNB, waar letterkundige koninginnen, werksters en darren twee dagen per jaar onvermoeibaar bezig zijn met het optasten van Hoger Honing. Met de voormalige Westergasfabriek als het ideale labyrint. De Vlaming Tom Lanoye, die we professioneel vanuit de bosschages besprongen, mag zich sinds kort tot de tien beroemdste toneelschrijvers aller tijden rekenen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

En beginners waren er ook volop. In gebouw de Westerunie nam Leon Verdonschot, die onlangs debuteerde met Denvis Een rockroman, het op tegen liefst drie vrouwelijk collega-debutanten. Vier vliegen in één klap: de literaire arena als vechtmarkt was een initiatief van het tijdschrift Esta, dat zelf de scheidsrechter leverde.

De gevestigde orde was intussen in het zonnetje aan het signeren. De langste rijen waren er voor kinderboekenschrijfster Francine Oomen, die officieel alleen een presentatie zou doen, en nu opeens een kilometer grut plus hun ouders van een passende boekopdracht moest voorzien. Eveneens hectisch was het bij het Britse thrillerduo Nicci French.

Anthos-baas Chris Herschdorfer aarzelde in noodgevallen niet om zelf de vorkheftruck met boeken te bedienen.

Voor wie het handig aanpakte, was er naast geestelijk voedsel ook nog de caloriehoudende variant. Krokettenkoning Johannes van Dam stond in de middag geprogrammeerd met een garnituurtje van eigen makelij, en ondanks het vroege uur was het een drukte van belang bij de Omfietswijnen van Nicolaas Klei. Of je die moest doorslikken of juist moest uitspugen kon je weer lezen bij ex-spuiter Filemon Wesselink, thans officieel wino bij Prometheus.

Een primeur van een andere soort bij Van Oorschot, waar binnenkort het eerste deel van de Reve-biografie van Nop Maas uitkomt. Nop, hier naast Van Oorschot-redacteur Joep Jaspers, dolf onder meer het eerste heterovriendinnetje van Gerard op.

Het overwegend vrouwelijke publiek werd zoals gewoonlijk weer misbruikt door regisseur-schrijver Bert van der Veer, die van zijn hobby zijn werk had gemaakt. In de Gashouder stond een kloek tweepersoonsbed opgesteld, waarin de regisseur zijn lezeressen ontving. Echtgenote Judith Osborn deed de selectie en had daarbij een sterke voorkeur voor het provinciale milf-type. Geheel rechts ligt Beertje van Beers, maar die stapte pas in na afloop, toen de cameraploeg van SBS 6 een strikt bejaardenvrije opname wenste te maken.


Onze favoriete auteur P.F. Thomése besloot de middag met zijn band The Hank Five. Thomése las voor uit zijn tragikomische verhaal over de legendarische Texaanse gitarist Townes van Zandt, die door J. Kessels wordt meegesleept naar Tilburg, waar de laatste op kamers woont bij zijn bejaarde hospita. En dan blijkt natuurlijk het enige café van Tilburg zojuist gesloten te zijn. Je reinste blues, en Nico Dijkshoorn speelde er de juiste grepen bij op de Telecaster.

tekst en foto’s Jan Zandbergen

Onderwerpen