Spring naar de content

Zwicht het AD opnieuw?

Het lijkt wel of buitenstaanders de dienst uitmaken bij het AD.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

In mei kreeg de Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen het nadat hij zijn beklag deed bij toenmalig hoofdredacteur van de regio-editie Arjeh Kalmann voor elkaar dat journalist Hans-Paul Andriessen van de stadsredactie van AD/Utrechts Nieuwsblad werd overgeplaatst naar de centrale redactie in Rotterdam. Nu lijkt de krant bezweken onder de druk van directievoorzitter Jan Willem van Dop van FC Utrecht.

Althans, dat beweert Ben ten Boden.

De oud-voorzitter van de SupportersVereniging FC Utrecht schreef sinds augustus 2008 voor de rubriek ‘Clubreporters’ op de website van het AD.

Daarin nam hij geen blad voor de mond. “Vrijdagochtend werd ik door mijn contactpersoon Mark Caldenhoven gebeld dat ik per direct geen bijdragen meer hoefde te leveren,” zegt Ten Boden. “Hij vertelde mij dat Van Dop de krant had gedreigd met juridische maatregelen.”

“Lulkoek”, reageert Van Dop. “Afgelopen jaar hebben wij als club, dus niet alleen ik, meerdere keren bij het AD/UN aangegeven het erg vervelend te vinden dat de krant fungeerde als podium om bommen te leggen. Zelf heb ik daarover gesproken met Arjeh Kalmann.” Van Dops geklaag bleek vruchteloos. Tot afgelopen vrijdag. “Het is niet mijn beslissing,” reageert Caldenhoven. Chef sport Christiaan Ruesink geeft wel tekst en uitleg: “Sinds de overname door De Persgroep voeren wij een ander beleid. Clubreporters mogen geen enkele binding hebben met een club.”

Na een bijdrage van Ten Boden op 24 augustus had Van Dop nog maar een keer ‘navraag gedaan’. “Juist de supportersvereniging had op de barricades gemoeten,” schreef de clubreporter over het verbod op bezoekende supporters bij het duel ADO Den Haag-FC Utrecht. Van Dop: “Op een gegeven moment is de maat gewoon vol. De persoon waar dit landelijk onder valt (Ruesink, red.) vond het ook vreemd dat iemand met een verleden bij de club op deze manier een podium heeft.” Na ruim een jaar vond de directievoorzitter eindelijk een luisterend oor. “Blijkbaar hebben ze regionaal nooit die beslissing durven nemen, maar is dat in de landelijke situatie wél gebeurd.”


Ruesink: “De enige reden is het veranderende beleid. Het is natuurlijk niet zo dat wanneer een voorzitter zegt dat het hem te kritisch is, wij minder kritisch gaan schrijven. Dan zou je als krant alle geloofwaardigheid verliezen.” JG

Onderwerpen