Spring naar de content

Media-offensief tegen vuilspuiterij

Er is een opmerkelijk media-offensief tegen Trafigura geopend. Vrijwel gelijktijdig brachten Newsnight van de BBC, de The Guardian, en de Volkskrant het bericht dat de top van het oliebedrijf in 2006 wel degelijk wist dat de lading die de Probo Koala in Ivoorkust liet dumpen zwaar giftig was.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Daarbij kwamen toen vijftien mensen om en werden duizenden mensen ziek. Tot nu toe ontkende de leiding van Trafigura altijd snoeihard dat het van te voren wist dat er iets mis was met de lading. De drie media hebben nu de hand weten te leggen op vertrouwelijke e-mails, waaruit blijkt dat topman Claude Dauphin wel op de hoogte was van de experimenten aan boord van de Probo Koala. Smullen van de zeer onthullende e-mails kan op de site van The Guardian.

De onthulling is bijzonder interessant, omdat Dauphin vorig jaar door de Nederlandse rechter buiten vervolging is gesteld omdat er geen bewijs zou zijn voor zijn betrokkenheid. Net zo interessant is de wijze waarop het nieuws naar buiten is gekomen. Zowel de Volkskrant als de BBC melden bij hun bericht dat ze een samenwerkingswerkingsverband zijn aangegaan, waaraan onder andere ook Greenpeace en Amnesty International meewerken.

Voor deze unieke internationale constructie is gekozen omdat de advocaten van Trafigura alle media die ook maar iets kritisch over hen schrijven, keihard aanpakken. Die strategie heeft tot nu toe behoorlijk goed gewerkt, want de meeste media hebben weinig aandacht besteed aan de rol van Trafigura in het Probo Koala-schandaal: hier eigenlijk alleen de Volkskrant, aan de andere kant van de Noordzee alleen The Guardian en de BBC. Waarschijnlijk mag het bedrijf vanaf nu op een wat bredere journalistieke belangstelling rekenen. Benieuwd hoe de advocaten van Trafigura daarop reageren.

Onderwerpen