Spring naar de content

Inburgeren? Word zanger lichte muziek!

Ontluisterende radio begin vorige maand. Tijdens een uitzending van Villa VPRO blijkt dat het UWV in Winterswijk inburgeraars niet aan het werk wil helpen omdat ze al ‘genoeg aan hun hoofd hebben’. Mag dat?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Tijdens een reportage in de Achterhoek registreert de VPRO-microfoon een gesprek tussen een werkcoach en een mevrouw die net haar verblijfsvergunning heeft gekregen. Omdat ze haar huis moet verbouwen en binnen vijf jaar moet inburgeren besluit de coach haar in te schrijven als ‘zanger lichte muziek’. “Dan vullen we daar altijd zanger lichte muziek in omdat we daar geen vacatures voor hebben” aldus de coach. Geestig, want even daarvoor heeft UWV-vestigingsmanager Henk Korten net gezegd “Onze opdracht is mensen zo snel mogelijk weer aan het werk krijgen.” Het fragment beluistert u hier (scrollen naar 16.54).

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum luisterde ook naar de radio en wilde opheldering hebben van minister Piet Hein Donner (CDA) van Sociale Zaken. Die [[download file=”2009-09/kamervragen_lichte_muziek.pdf” icon=”” text=”antwoorden” title=”” ]] zijn ontluisterend. Landelijk staan er bij het UWV maar liefst 1177 werkzoekenden ingeschreven onder het kopje ‘zanger lichte muziek’. Donner is boos en heeft het UWV inmiddels terecht gewezen: “Hoewel het menselijk is dat UWV-medewerkers compassie hebben met een persoon die keer op keer wordt afgewezen, is dit niet de bedoeling.”

Onderwerpen