Spring naar de content

Nederland tapverslaafd

“Er wordt teveel getapt. Er wordt zo veel getapt dat al die opgenomen gesprekken nauwelijks kunnen worden uitgeluisterd.” Deze kritiek op het afluisterparadijs Nederland komt uit onverdachte hoek: van hoogleraar Openbaar Ministerie Paul Frielink, afgelopen zaterdag in Trouw.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Wouter Sinke

Frielink is ook advocaat-generaal en weet dus als geen ander hoe politie en justitie bedolven kunnen raken onder de tienduizenden telefoontaps die in Nederland permanent uitstaan. Daardoor kan het bijvoorbeeld gebeuren dat er – tegen de regels in- ook advocaten getapt worden. “En dan is het mis,” zegt Frielink: “Door minder en dus selectiever te tappen voorkom je dit soort problemen. En bovendien, de effectiviteit van tappen…. een nieuw onderzoek daarnaar zou zo zolangzamerhand heel interessant zijn.”
Dat is een rake en tegelijk ook moedige opmerking van Frielink, omdat hij daarmee zijn hoogste baas, minister Ernst Hirsch Ballin, tegenspreekt. Die beweerde onlangs, toen hij de laatste tapstatistieken bekend maakte, dat Nederland weliswaar veel meer tapt dan andere landen, maar dat dat wel effectief is.
Het gelijk van Frielink werd vandaag, triest genoeg, direct bewezen. Dagblad Spits onthulde dat Justitie het leven van een zwangere vrouw in gevaar heeft gebracht door een tapverslag aan het strafdossier toe te voegen. De vrouw had met tiplijn Meld Misdaad Anoniem gebeld met informatie over een dodelijk steekpartij in Rotterdam. Dat zou, zoals de naam van de telefoonlijn aangeeft, anoniem moeten blijven, maar omdat ze zelf getapt werd kwam die informatie toch in het dossier te staan- en ook dus bij de verdachte terecht. De vrouw zit nu doodsbang thuis.
Het lijkt onwaarschijnlijk dat de Rotterdamse politie en justitie haar willens en wetens in gevaar hebben willen brengen. Deze blunder is dus eerder terug te voeren op het probleem dat er zoveel getapt wordt, dat de autoriteiten amper nog weten wát ze weten en wat ze wel en niet mogen doorgeven. Het is weer eens pijnlijk duidelijk geworden dat het hoog tijd is voor een goed onderzoek naar de effectiviteit van het Nederlandse tapbeleid.

Onderwerpen