Spring naar de content

Nog een paar dagen…

…en dan is de saaiste verkiezingscampagne uit de geschiedenis van de Duitse Bondsrepubliek eindelijk voorbij. Vroeger was politiek in Duitsland echt véél leuker. Kijk en geniet!

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Roelof Bouwman

Yes, we gähn’ (Ja, wij gapen) kopte de Duitse Bild Zeitung daags na het grote tv-debat tussen de christen-democratische bondskanslier Angela Merkel en haar sociaal-democratische uitdager Frank-Walter Steinmeier. En inderdaad: het was een meer dan slaapverwekkende vertoning.
Was politiek in Duitsland altijd al zo langweilig? Nee, vroeger vlogen de vonken er juist van af bij onze oosterburen. Neem bijvoorbeeld deze legendarische, uit 1985 daterende woordenwisseling tussen de toenmalige bondskanselier Helmut Kohl en SPD-veteraan Willy Brandt.
Minstens zo boeiend: hier zien we hoe de roemruchte Beierse christen-democraat Franz Josef Strauss in 1987 uit z’n slof schoot toen de groene politica Jutta Ditfurth hem ervan beschuldigde een vertegenwoordiger van de ‘atoomindustrie’ te zijn.
Bij de Bondsdagverkiezingen van 1980 fungeerde diezelfde Strauss als kanselierskandidaat. Zijn sociaaldemocratische opponent Helmut Schmidt pakte hem keihard aan in deze klassiek geworden verkiezingsspot.
Bij wijze van uitsmijter: hier zien we hoe Helmut Kohl in 1991 eieren naar zijn hoofd kreeg gegooid. Hij dook meteen de menigte in om de schuldige een flinke aframmeling te verkopen.
Damals was in Duitsland alles besser – voor deze éne keer zijn we het daar van harte mee eens.