Wilders krijgt loon naar werken

Boudewijn Geels 21 sep 2009 Politiek

Het kan dus toch: Geert Wilders die het voor zichzelf verknalt. Zijn curieuze voorstel een ‘kopvoddentax’ in het leven te roepen, heeft hem twee virtuele zetels gekost. Het is zijn eigen stomme schuld, oordeelt zelfs Wilders-watcher Joost Niemöller.

Op zijn blog noemt Niemöller het plan van Wilders om een belasting op hoofddoekjes te heffen ‘een uitglijder’. “Hij heeft er zijn tegenstanders goud mee in handen gegeven. Het is een sinister beeld en het slaat terug op Wilders zelf als zijnde ‘extreem-rechts’, of iets van dien aard. Iedereen die Wilders ziet als iemand die over moslims in wezen net zo denkt als de nazi’s over de joden, hoeft maar met die kopvoddentax aan te komen om in de beeldvorming zijn gelijk te halen. Voor de goede orde: Zo zie ik Wilders dus niet, maar tegen dit soort emoties is geen kruid gewassen en je moet je politieke tegenstanders geen wapens in handen geven.”

Eerdere intrigerende uitspraken van Wilders over relschoppers die ‘door hun knieschijven geschoten moeten worden’ en over het leger dat naar Gouda diende te worden gestuurd, vond Niemöller géén uitglijders. “Die lagen in de sfeer van het hardhandig herstellen van de openbare orde, en, hoe omstreden ook, die achterliggende boodschap wordt uiteindelijk wel opgepakt. Het was niet echt omstreden, hoezeer dat ook leek. Zijn tegenstanders zullen vaker reclame voor hem maken dan ze zelf denken door daar telkens weer over te beginnen. De mensen thuis voor de buis denken bij iedere keer dat die knieschijven weer langs komen: ‘Ja, niet netjes, maar hij wil die chaos met die kutmarokkanen tenminste aanpakken.”

Reageer op artikel:
Wilders krijgt loon naar werken
Sluiten