Spring naar de content

Emile Ratelband is nog vól van Saddam Hoessein

“Mosterdgas? Ach, iedere leider doet dingen die niet goed te praten zijn. Het is ook alweer twintig, dertig jaar geleden.” Emile Ratelband haalt nog eens herinneringen op aan zijn ontmoeting met Saddam Hoessein in 2003.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Mark Traa

Er zijn niet veel mensen die Emile Ratelband serieus nemen (hoe zou dát nu komen), laat staan dat ze geloven dat hij kort voor het begin van de geallieerde invasie op audiëntie mocht komen bij de Iraakse dictator. Toch hield hij dat destijds bij hoog en bij laag vol.  Ooit hoopt hij terug te gaan naar Irak om de functionaris op te sporen die de enige foto’s van de historische ontmoeting heeft gemaakt, want die zijn jammer genoeg nooit ergens gepubliceerd. En andere bewijzen zijn er niet.
Dezer dagen vertelde Ratelband zijn heldenepos nog eens, op een spitituele website. Een ronduit hilarisch verhaal, de grimmige passages ten spijt. Hij wil de aanvallen met mosterdgas op de Koerden niet goedpraten hoor, maar zou Balkenende het pikken wanneer Slochteren zich zou afscheiden omdat er zoveel gas in de grond zit?
Scroll naar de onderkant van de pagina en ga gerust even wat anders doen tot minuut 18, tenzij u bent geïnteresseerd in tien Ratelbandtips om de crisis te doorstaan.

Onderwerpen