Spring naar de content

Vleestax: ‘De vervuiler betaalt’

De Partij voor de Dieren scoorde punten vorige week tijdens de Algemene Beschouwingen: premier Jan Peter Balkenende gaat de mogelijkheden van de Vleestax onderzoeken. Marianne Thieme is tevreden. “Het werkte ook met loodvrije benzine.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Mevrouw Thieme, de Vleestax. Wat is precies de bedoeling?
“Het is een principiële keuze voor het de-vervuiler-betaalt-principe. Vergelijk het met accijns op benzine, tabak of alcohol. We zitten in een klimaat- en voedselcrisis. Dit is dan een maatregel die nodig is.”

1-0 voor vegetariërs zoals uzelf en Wouter Bos.
“Ik kreeg inderdaad sterk het gevoel dat Wouter Bos vóór deze maatregel is. Datzelfde geldt voor de ministers Koenders en Cramer. Alleen minister van Landbouw Verburg keek erg zuur. Dat begrijp ik wel, ze had daarvoor gezegd: ‘Oh nee, dat gaat absoluut niet gebeuren’. Maar het is niet de bedoeling dat iedereen nu vegetariër wordt. Het gaat meer om de gedragsverandering.”

Want?
“De prijs die nu voor vlees wordt betaald is veel te laag. De maatschappelijke kosten zijn namelijk veel groter. Het gaat om maatschappelijke kosten als methaanuitstoot, enorm waterverbruik, co2 uitstoot door ontbossing en vervoer van veevoer. De aarde kan al die vleeseters niet aan. Veel mensen vergeten dat er een direct verband bestaat tussen de klimaatverandering en de vleesconsumptie. Daar moet dus wat gebeuren. Vergelijk het met de invoering van de loodvrije benzine. Een verandering van gedrag dus.”

Waar gaan de opbrengsten van uw Vleestax naar toe?
“Die kun je naar de biologische landbouw laten vloeien. Zodat je op een milieu- en diervriendelijke wijze kunt produceren. Dat kan zelfs betekenen dat er meer banen bijkomen en dat je werkt aan een duurzame economische groei. En het kost de overheid geen cent.”

Onderwerpen