Spring naar de content

De Baran-rechters moeten ontslagen worden

Fred Teeven, Tweede Kamerlid VVD:

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

“Nee, die moeten niet ontslagen worden. Ze hebben namelijk binnen de grenzen van hun speelveld gescoord. Vrouwenhandelaar Saban Baran had nooit verlof moeten krijgen, maar dat ligt aan de spelregels – die moeten worden veranderd. Dan had deze flauwekul voorkomen kunnen worden. Het zijn overigens niet alleen de rechters. Het OM heeft ook steken laten vallen.”

Naïma Azough, Tweede Kamerlid GroenLinks:

“Wij moeten als Kamerleden niet op de stoel van de rechter willen gaan zitten. De rechterlijke macht moet er echter wel van doordrongen zijn dat zij dit soort beslissingen op een transparante manier moet verantwoorden. Want ik ben erg benieuwd hoe dit heeft kunnen gebeuren. Het is te makkelijk om te zeggen dat de spelregels veranderd moeten worden. Het is overigens een zeer slechte zaak als blijkt dat dit heeft kunnen gebeuren door onvoldoende dossierkennis van de rechters en het OM.”

Ton Heerts, Tweede Kamerlid PvdA:

“De kritiek richt zich nu voornamelijk op de rechters. Maar de rol van het Openbaar Ministerie moet ook bekeken worden. Van ontslag kan geen sprake zijn. De onafhankelijkheid van de rechterlijke macht moet onaangetast blijven. Maar de rechters zullen eraan moeten wennen dat de politiek zich actiever in dit soort zaken mengt. Er is in ieder geval nu voldoende aanleiding om de term ‘vluchtgevaarlijk’ eens goed tegen het licht te houden.”

Onderwerpen