Spring naar de content

Geel, Najib en Max

Nederlanders worden vrolijk van de kleur geel, de cabaretier Najib Amhali en de vrouw van de kroonprins, Máxima Zorreguieta. Dat blijkt uit onderzoek van het verfmerk Flexa.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Minder vrolijk worden we overigens van de herfst, die deze week begon. Het weer heeft een grote invloed op ons humeur, want in de zomer is 47 procent van de Nederlanders ontspannen en in het najaar nog maar 28 procent. En liefst 15 procent voelt zich in de maanden die voor ons liggen ronduit somber. Kleur, dus verf, kan daarbij een rol (gaan) spelen. In huis willen we bijvoorbeeld graag een mediterrane sfeer. Rood is de kleur die daarbij het meest een geluksgevoel oproept, gevolgd door blauw en geel. Voor ontspanning zorgen blauw, groen en wit. En voor vrolijkheid geel, rood en blauw. Wie makkelijk uit zijn humeur raakt, kan maar beter wegblijven bij zwart en bruin. Die kleuren scoren hoog bij de stemmingen ‘boos’ en ‘somber’ – niet bepaald sferen die we willen nastreven.

De huiskamer is voor de meerderheid (74 procent) van de Nederlanders de belangrijkste ruimte in huis. Op ruime afstand volgt de slaapkamer, met 12 procent. Saillant detail: hoe ouder men is, hoe belangrijker de woonkamer is en hoe minder belangrijk de slaapkamer wordt. Dat zal met de hormonen te maken hebben. Of een bepaalde kleur verf op de muur daar iets tegen kan doen, vertelt het Flexa-onderzoek niet.

Onderwerpen