Spring naar de content

Onder jonge chaoten

Waarin Mark Rutte zijn stoutste schoenen aantrekt om de jeugd te imponeren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

HappyChaos, dat is een Amsterdamse Stadsschouwburg bomvol ongekreukelde studenten – allemaal nog ruim onder de dertig, met de bloesem van het idealisme er nog onbeschadigd aan. Om de gedachten te bepalen: op foto één columniste Anna Woltz.

Anna ging via een datingsite op zoek naar een partner, maar trof slechts een travestiet die in de eerste plaats belangstelling had voor haar jurk. Het is dat het ze het zelf vertelde, want van een ander hadden we het nimmer geloofd.

HappyChaos, dat is een club van frisse jonge Amsterdamse studenten aangevuld met piepjonge redacteuren van Vrij Nederland, opgericht in 1999 met een schuin oog naar de VeerStichting in Leiden, het jaarlijkse symposium waar bedrijfsleven en studenten elkaar ontmoeten. En succesvol zijn ze. In de tram vroegen drie studentjes ons heel beleefd waar ze moesten uitstappen voor de schouwburg. En als zelfs Mark Rutte bij zijn optreden onder zijn spijkerbroek een paar All Stars aantrekt in plaats van zijn gepoetste Oxfords, dan weet je dat de belangen groot zijn. De discussie tussen Rutte en twee kopstukken van CDA en PvdA, Jan Schinkelshoek en staatsse-cretaris Frans Timmermans, was het smakelijkste hapje van de avond. Niet in de laatste plaats door gespreksleider Martijn de Greve, een vileine spraakwater-val die geen enkel respect toon- de voor de clichés van de gesprekskring, en al helemaal niet voor de retoriek van Felix Rottenberg, die als inleider was gevraagd.

NOVA-coryfee Twan Huys was tezelfdertijd gespreksleider in de koninklijke foyer. Op het programma stond ex-RTL-journalist Willem Middelkoop, die inmiddels goudhandelaar is, maar die was blijven steken in de avondeditie van de Dam tot Damloop. De faam van Willem hebben we nooit goed begrepen: Middelkoop voorspelde hardnekkig de totale ineenstorting van de dollar, en de wereld werd in plaats daarvan getrakteerd op een kredietcrisis – wat volgens ons toch iets anders is.


Meer misverstanden waren er eerder op de avond, toen de jeugdige filosoof Rob Wijnberg in discussie ging met ex-hacker en XS4ALL-oprichter Rop Gonggrijp en de breinonderzoekende professor Victor Lamme.

De drie hielden eerst een eigen inleiding, voor alle duidelijkheid: elk inzake hun eigen vakgebied. Gespreksleider en VN-journalist Maurits Martijn poogde het onmogelijke door uit alle ter tafel gebrachte onderwerpen (van Immanuel Kant via stemmachines tot dropliefhebbers versus fans van chocola) een gemeenschappelijk en overkoepelend thema te destilleren. Een en ander deed Gonggrijp verzuchten: “Een discussie over het bestaan van God is nog zinniger dan dit.” De rol van afmaker tot slot was in de ervaren handen van Jan Jaap van der Wal, die oud-provo en wittefietsenmaker Luud Schimmelpennink even routineus als professioneel afbakte en uitserveerde.

Onderwerpen