Spring naar de content

Ook Bild heeft gestemd

De Duitse Bild Zeitung heeft al sinds mensenheugenis een uitgesproken rechts imago. Linkse redacteuren zijn er waarschijnlijk op de vingers van één hand te tellen, denk je dan. Maar toen de Bild-journalisten dit weekend naar hun stemgedrag bij de Bondsdagverkiezingen werd gevraagd…

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Roelof Bouwman

… bleek dat héél anders te liggen. Maar liefst 25 procent van de Bild-redacteuren kondigde namelijk aan te gaan stemmen op de sociaal-democratische SPD. Twaalf procent gaf de voorkeur aan de Grünen. Dat betekent dat ‘rood-groen’ op de burelen van Bild sterker vertegenwoordigd is dan in het Duitse parlement. Bij de Bondsdagverkiezingen van gisteren scoorden de SPD en de Grünen namelijk 23 en 10 procent.

De liberale FDP is onder Bild-journalisten het populairst (35 procent); de christen-democratische CDU van Angela Merkel doet het met 25 procent even goed als de SPD. Aanhangers van de postcommunistische Linkspartei zijn op de redactie niet te vinden.

De krant maakte de uitslag van de enquête zaterdag zelf online en op de voorpagina bekend (‘Heute verraten wir’s: So wählt Bild!’). Met een oplage van ruim drie miljoen exemplaren is Bild al decennialang het grootste dagblad van Europa. Met name in de jaren zestig en zeventig lag de krant onder vuur vanwege haar sensationele berichtgeving en haar anti-linkse koers.