Spring naar de content

Rick van der Ploeg hekelt ‘stalinistische njet-houding’ van Jongerius

Werkgevers en werknemers hebben tot middernacht om een alternatief plan in te dienen voor de verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar. De partijen liggen zo ver uit elkaar, dat ze zichzelf daarmee buitenspel zetten. Econoom Rick van der Ploeg verwijt Agnes Jongerius een stalinistische njet-houding.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Wouter Sinke

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Meneer Van der Ploeg, wat vindt u van de voorstellen van de vakbonden?
“Agnes Jongerius heeft een stalinistische njet-houding, consistent met het verleden. Maar door de hele tijd nee te zeggen kom je nergens. En het voorstel waarin je zelf bepaalt wanneer je tussen de 65 en 70 jaar stopt gaat natuurlijk niet de beoogde bezuiniging opleveren. Aan de andere kant heb je de werkgevers die over vijftien jaar de AOW-leeftijd in één keer willen verhogen. Dat is natuurlijk ook absurd.”

Wat moet er gaan gebeuren?
“Doe het zoals in Duitsland: vanaf nu elk jaar de AOW-leeftijd één maand verhogen. Maar het leidt af van de hoofdvraag.”

En die is?
“Hoe ga je om met ‘moeilijke gevallen’ die het niet trekken? De fabrieksarbeiders die echt op zijn als ze 65 zijn. Het enige voorstel wat er nu ligt is om de AOW-leeftijd te koppelen aan hoeveel jaren iemand gewerkt heeft. Iemand die van zijn twintigste af gewerkt heeft en niet gestudeerd heeft kan eerder met pensioen. Maar dat is natuurlijk een botte benadering. Er zijn natuurlijk veel meer sophisticated benaderingen.”

Wat gaat er gebeuren, komen ze er nog uit?
“De regering gaat het Duitse model invoeren, maar het is de vraag of het kabinet nog voldoende sociaal besef heeft voor de mensen die het niet trekken. Misschien geeft de regering toch die opdracht aan de vakbonden. Maar de sociale partners staan zo ver uit elkaar waardoor de regering zijn eigen verantwoordelijkheid zal nemen. En dat doen ze natuurlijk erg graag.”