Spring naar de content

Roman Polanski’s threesome met Nastassja Kinski (15)

Behalve met de 13-jarige Samantha Geimer had Roman Polanski eind jaren zeventig ook seks met de toen pas 15-jarige Duitse actrice Nastassja Kinski (op bovenstaand beeld, uit Così come sei, is ze 18). In zijn in 1984 verschenen autobiografie deed Polanski zelf uit de doeken hoe dat in z’n werk ging.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Roelof Bouwman

We schrijven najaar 1976. In München is behalve het Oktoberfest ook de jaarlijkse Modewoche aan de gang. De Beierse hoofdstad wemelt bijgevolg van vrouwelijk schoon. De 43-jarige Roman Polanski (‘Polak Romanski’, voor vrienden) is neergestreken in het plaatselijke Residence-hotel en wordt door een Duitse gossipjournalist uitgenodigd voor een double date met twee jonge meisjes. Eén van hen heet Nastassja Kinski – ze is de dochter van de befaamde Duitse acteur Klaus Kinski. Na een avondje stappen belandt het viertal in de hotelkamer van Polanski.

‘Leaving Nastassja with the journalist, I took the other girl, a stunning blonde, to bed,’ zo tekende Polanski in 1984 op in zijn autobiografie Roman. ‘By the time I surfaced, the journalist had gone. Nastassja was half-asleep in an armchair in the sitting room. Taking her by the hand, I led her back into the bedroom.’

Na afloop van het onstuimige threesome wordt Polanski gewaar dat ‘the stunning blonde’ pas zeventien is en haar vriendin Nastassja, hoewel ‘extraordinarily mature for her age’, pas vijftien. Het vormt voor Polanski echter geen enkel beletsel om ook daarna nog diverse malen met Kinski het bed in te duiken. ‘We made love more than once during my three months in Munich,’ zo vermeldt zijn autobio.

Niet veel later, op 11 maart 1977, werd Polanski in Beverly Hills gearresteerd op verdenking van het drogeren en daarna verkrachten van de 13-jarige Samantha Geimer. Niet iedereen hechtte geloof aan die beschuldiging en dat had deels te maken met Kinski, die meteen voor Polanski in de bres sprong. De regisseur, zo beweerde ze, had nog nooit seks met haar gehad en was slechts geïnteresseerd in het scouten en vriendschappelijk begeleiden van aankomende modellen en actrices. En inderdaad: in 1979 bezorgde de inmiddels uit Amerika gevluchte Polanski zijn Duitse ontdekking ‘Nasty’ een hoofdrol in de door hem geregisseerde en met drie Oscars bekroonde speelfilm Tess.

(Lees verder onder de foto van Kinski en Polanski op de set van Tess.)

Daarna was het overigens snel gedaan met hun liaison. Kinski vierde vervolgens nog triomfen in onder meer Cat People (1982) en Paris, Texas (1984), maar zag haar filmcarrière daarna stranden. Polanski lijkt nu iets soortgelijks te zijn overkomen. Misschien iets voor een film?

Onderwerpen