Spring naar de content

Bedreigde wijn

U moet er niet van opkijken als Greenpeace eerdaags bij u aan de deur komt om te collecteren. En nu eens niet voor een overbejaagde walvissoort, een regenwoud in het gedrang of tegen een transport voor kernafval, maar voor de bedreigde wijnboer. De milieuorganisatie heeft namelijk de alarmbel geluid over een wijnstreek die door het opwarmen van de aarde weleens zou kunnen verdwijnen. Helaas gaat het niet om wijngaarden waarvan de Europese Commissie verlangt dat deze sowieso binnen nu en een aantal jaren gerooid dienen te worden. In Italië, Spanje, Griekenland en in het zuiden van Frankrijk moeten namelijk duizenden hectaren verdwijnen. In een wereldwijde wijnmarkt die een overschot kent, is geen ruimte voor onjuist terroir of oninteressante druiven en dito wijnen. Het subsidiëren moet een keertje ophouden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Nee, het zijn juist de kostbare wijngaarden van Bourgogne die tot killing fields dreigen te verworden. Greenpeace luidt de alarmbel na een onderzoek dat door het Britse wijnblad Decanter werd gepubliceerd. Daarin werd onder andere geconstateerd dat in de periode tussen 1988 en 2006 de druiven dertien dagen eerder geoogst konden worden dan in de periode tussen 1973 en 1987. Tegelijk nam de tijd die nodig was om te rijpen af van vijftig tot veertig dagen. De verwachting is bovendien dat aan het eind van deze eeuw de temperatuur in Frankrijk met zes graden zal zijn gestegen. Klinkt allemaal fantastisch natuurlijk: eerder oogsten, minder kans op slecht weer en dus geen zure zooi. Maar het zou funest zijn voor het fragiele microklimaat van Bourgogne en dientengevolge voor het unieke karakter van de wijnen uit deze streek, vrezen kenners en liefhebbers. Een groep van vijftig wijnmakers, sommeliers en chef-koks heeft zich in een open brief in Le Monde tot president Nicolas Sarkozy gewend.

Of hij snel in de bres zal springen, valt te bezien. ‘Sarko’ is namelijk geheelonthouder. En daarenboven wordt wat hem betreft zelfs heel Frankrijk alcoholvrij, getuige de draconische anti-alcoholwetgeving die in het land van kracht is.

Onderwerpen