Spring naar de content

Implosie

Zelfs Eberhard van der Laan ziet er geen gat meer in. De Amsterdamse PvdA'er werd tien maanden geleden niet alleen naar Den Haag geroepen om dramaqueen Ella Vogelaar op te volgen, maar ook om de PvdA te redden. In tegenstelling tot partijleider Wouter Bos en fractievoorzitter Mariëtte Hamer zou Van der Laan wel de taal spreken die het met de handen werkende deel van het electoraat ervan kon weerhouden achter Geert Wilders' PVV aan te marcheren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Van der Laan kwam, zag... en verloor de moed. Anders zou de toch bepaald intelligente PvdA-stormram niet tot de belachelijke stelling komen dat Wilders 'het probleem-Wilders vanzelf oplost'. De ideeën van Wilders, zoals onlangs dat van de kopvoddentaks, zijn zo belachelijk dat het zaakje vanzelf implodeert, stelde Van der Laan in de nauwelijks door PVV-aanhangers gelezen Volkskrant.

De stelling van Van der Laan is ridicuul. Als Geert Wilders in de week voor het interview van Van der Laan met zijn vrienden van de Volkskrant nou één ding bewezen heeft, is het dat hij een politiek talent heeft dat in Den Haag uiterst zeldzaam is. En dan gaat het natuurlijk om de affaire-Brinkman. Voor de wijze waarop Wilders die potentiële bom heeft gemanaged, is het woord 'soeverein' zo ongeveer uitgevonden.

Het was honderd procent gekopieerd uit de bijbel voor het betere crisismanagement hoe Wilders zijn dronken fractielid met de vermeend losse handjes, Hero Brinkman, diens Nieuwspoort-affaire liet oplossen: op z'n Amerikaans. Wilders zelf zweeg en Brinkman moest meteen zelf zeggen dat er sprake is van een drankprobleem en dat het genezingsproces op de kortst mogelijke termijn een aanvang neemt. Vier dagen later meldt Maurice de Hond: PVV 27 zetels (slechts min één ten opzichte van vorige week), CDA/PvdA/CU-coalitie 49 zetels (min 31 ten opzichte van de Tweede Kamerverkiezingen). Case closed.

Ooit hoopt Eberhard van der Laan, vertelde hij in de Volkskrant, serieus het debat aan te gaan met Geert Wilders. Dat Wilders niet meer de 'marktkoopman' en het 'stalinorgel' is die over de ruggen van ministers en Kamerleden zijn doelgroep bereikt en achter zich weet te krijgen. Als die naïviteit het wapen van de PvdA (14 zetels bij Maurice de Hond, zesde partij van Nederland) tegen Wilders is, dan volgt er inderdaad een implosie. Van de PvdA.

Onderwerpen