Spring naar de content
bron: herman wouters/anp

Jeroen Pauw: ‘Deze publieke omroep is ten dode opgeschreven’

Elf jaar was hij de prima donna van RTL, nu is hij het van de publieke omroep. Jeroen Pauw (49) over de Porsche van Lex Harding, het PSV-gehalte van het NOS Journaal en de invloed van Conny Mus. ‘Conny stond bij wijze van spreken náást die bom.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Boudewijn Geels

De U-bocht-constructie hoogst twijfelachtig noemen, zou een eufemisme zijn. Maak daar maar gerust ‘uitermate dubieus’ van. Maar van het Commissariaat voor de Media mocht zij, en dus smaakte RTL Veronique, statutair gevestigd in het groothertogdom Luxemburg, op 2 oktober 1989 het genoegen de eerste bres te schieten in het bolwerk dat Nederlandse Publieke Omroep heette.

Het eerste echte programma van de ‘buitenlandse’ zender was op die memorabele tweede oktober het RTL Nieuws van 18.00 uur. Het werd gepresenteerd door een vriendelijk ogende jongeling, genaamd Jeroen Pauw. Meest opvallend aan zijn verschijning was zijn haar; het leek alsof er lukraak een flinke dot schapenwol op zijn schedel was geplakt. Spectaculair nieuws had Pauw niet, maar hij ging ook niet af. Om 22.00 uur volgde een tweede bulletin, samen met ene Loretta Schrijver. Hoewel het duo, dat naar later zou blijken de sponde had gedeeld bij de Wereldomroep, overduidelijk nog aan de formule moest wennen, haalde ook deze uitzending een acceptabel niveau.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 4 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap