Spring naar de content

Stank voor dank

En Tijs van den Brink verliet nog wel zo goedgemutst de Utrechtse School voor de Journalistiek. “Beeld van studenten journalistiek is positiever geworden. Aantal mensen wekte de indruk echt wat te willen. Was twee jaar geleden anders,” zo liet de EO’er afgelopen donderdag weten via Twitter. Liefst honderd studenten hadden die middag aan zijn lippen gehangen terwijl hij onder meer verhaalde over zijn solo-ambities (zonder ‘stoorzenders’ als Andries Knevel) en zijn reactie toen Vera Keur opstapte bij de VARA (“Yes!”).

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Twee dagen later was het EO-boegbeeld minder opgetogen. Eén van die honderd ‘geïnteresseerde studenten’ had namelijk geluidsopnamen van het interview doorgespeeld naar shocklog GeenStijl.

Schandalig, want het gesprek zou off the record zijn.

“Hij gaf aan dat hij zo meer ontspannen kon praten,” zegt tweedejaarsstudente Irma Timmermans (21), die het interview met Van den Brink afnam. “Ik ging akkoord omdat ik dacht dat zo’n afspraak het gesprek alleen maar ten goede zou komen. Voor zover ik weet was dat nog niet eerder gevraagd.”

Timmermans vindt het lekken een ‘foute zet’ van de (nog) anonieme student. “Tijs komt voor bijna niets naar school en krijgt stank voor dank. Die student verpest het voor Tijs en voor ons.”

Moet hij worden geschorst, zoals sommige studenten beweren op internet? “Nee, maar ik vind wel dat hij een flinke waarschuwing moet krijgen.”

Maar is Van den Brink niet wat naïef geweest om te denken dat een zaal van honderd aspirant-journalisten de lippen op elkaar houdt? “Kennelijk,” zegt Timmermans. “Tijs is behoorlijk pissig en wil met de verantwoordelijke docent én met het lek spreken.”

Wat zei Van den Brink nog meer? Dat hij de tv-recensent van de Volkskrant (Jean-Pierre Geelen) een ‘ongelooflijke eikel’ vindt die ‘ongeschikt voor zijn vak’ is. Strekking van Van den Brinks wrevel: Geelen is vooringenomen.

“Ik ben ook maar een mens,” reageert Geelen. “Ik ben 45 en kijk al veertig jaar tv. Natuurlijk heb ik een oordeel over mensen die ik al decennia op de buis zie. Ik snap dat hij het niet leuk vindt als hij een veeg krijgt, maar dat hoort erbij. Aan een wedstrijdje wie wie de grootste eikel vindt, doe ik niet mee. Op dat niveau wil ik me niet begeven.”


Deze week is documentairemaker Frans Bromet te gast op de School voor de Journalistiek en daarna is Rick Nieman aan de beurt. Beide interviews zijn on the record. Timmermans: “Off the record was één keer maar nooit weer.”

Onderwerpen