Spring naar de content

TROS en AVRO, nú rechtsaf slaan! (voor het te laat is)

Wakker Nederland en PowNed kunnen zich opmaken voor hun eerste uitzendingen op de Nederlandse televisie. En de AVRO en de TROS moeten maar eens uitleggen waarom ze niet datgene doen waarom ze ooit zijn toegelaten tot het publieke bestel, namelijk programma’s maken die rechts Nederland aanspreken. Says who? Says Martijn van Dam, Tweede Kamerlid van de PvdA.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Boudewijn Geels

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Zijn partijgenoot Ronald Plasterk, minister van Cultuur, kan het eigenlijk niet maken om PowNed en Wakker Nederland niet toe te laten tot het bestel, zegt Van Dam. Immers, drie adviesorganen hebben gezegd dat beide aspirant-omroepen een kans moeten krijgen. “Als Plasterk dat advies naast zich neerlegt, kan hem een ‘politiek’ besluit worden verweten.”
“Wat de AVRO en de TROS betreft: zij worden kennelijk niet meer door mensen herkend als omroepen die de politieke rechterflank bestrijken. De vraag is niet alleen of ze goeie programma’s maken en hun organisatie netjes op orde hebben, de vraag is ook of ze nog wel iets toevoegen aan de publieke omroep.”
Het antwoord is nee?
“Ik ben zelf altijd voorzichtig om dat soort antwoorden te geven. Daar zijn andere mensen voor (de raad van bestuur van de NPO, het Commissariaat voor de Media en de Raad voor Cultuur, BG), anders kom je in een soort Italië terecht waar politici bepalen wat er wel en niet op tv komt. Maar Wakker Nederland en PowNed laten zien dat er in elk geval wel een lacune was.”
De PvdA-omroep bij uitstek, de VARA, hoeft zich nergens zorgen over te maken. Het ‘specifieke VARA-geluid’ is volgens Van Dam wél voldoende herkenbaar.