Spring naar de content

Ad Verbrugge: ‘Rekentoets niet wenselijk, maar onvermijdelijk’

Nieuw wapen in de strijd tegen het belabberde onderwijs van Nederland: de verplichte rekentoets eindexamen. Hierdoor moeten de kinderen op een elementair niveau kunnen rekenen. Ad Verbrugge, voorzitter van Beter Onderwijs Nederland, is blij en bedroefd tegelijk.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Wouter Sinke

Gefeliciteerd meneer Verbrugge, het onderwijs wordt verbeterd!
“Het is geen wenselijke ontwikkeling dat je een eindtoets moet invoeren. Maar gezien de omstandigheden is het onvermijdelijk. Je zou willen dat het algehele niveau van het onderwijs dusdanig zou zijn dat dit niet nodig zou zijn.”

Wordt het probeleem aangepakt?
“Het is symptoombestrijding, het probleem zit dieper. Maar door deze maatregel wordt er wel iets aan gedaan. Nu moet het taalonderwijs nog worden aangepakt… Ach, eigenlijk geldt het voor alle vakken. Die zijn allemaal onderhevig geweest aan een enorme inflatie. Goede docenten vertrekken en de instroom is kwalitatief niet best. Er ligt een groot probleem bij de moderne leraaropleidingen van het HBO. Die zijn vakinhoudelijk van een zeer twijfelachtig niveau. Er moeten strikte eisen worden gesteld aan de afgestudeerden.”

Uw bond ageert al jaren tegen de kwaliteit van het onderwijs. Is het zo slecht?
“Ik heb de indruk dat het iets verbetert de laatste tijd. De gekte van het nieuwe leren en het afgeschafte studiehuis is er een beetje af, dat zie ik wel terug in het niveau van de studenten. Maar het zit nog niet op het niveau waar we het op willen hebben. Zeker het niveau van talen. We hebben niet voor niets de taaltoets op de VU ingevoerd.”

Via deze PDF kunt u onderzoeken op welk niveau u rekentechnisch mee kunt: Niveau 1F: eind basisonderwijs,2F: eind vmbo/mbo 2, 3F: eind havo 5 en mbo 4.